Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα / Η προοδευτική κυβέρνηση θα έχει ανανέωση, γυναίκες και εκπροσώπους της κοινωνίας- “Από πού θα φύγουν τα τεθωρακισμένα; Από τον Έβρο και τα νησιά;”

«Καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει. Αυτό που με απασχολεί είναι τι θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα» τόνισε σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική και στην κρίση ακρίβειας που ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη. «Όσο ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί τις εκλογές, μεγαλώνει την ήττα του αλλά και τις δυσκολίες της επόμενης μέρας» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός «με προσωπική του απόφαση μας εμπλέκει βαθιά στον πόλεμο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές. «Αυτό που με απασχολεί είναι τι θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα» λέει με νόημα. «Η προοδευτική κυβέρνηση θα έχει ανανέωση, γυναίκες και εκπροσώπους της κοινωνίας» αναφέρει ακόμη, ενώ δίνοντας το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το συνέδριο, ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει και δεν τον απασχολεί η έννοια των ομάδων και των τάσεων στο κόμμα. 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα στο newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη

 • Δεν με απασχολεί εάν θα κερδίζουμε, είναι δεδομένο. Με απασχολεί όμως ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια δυναμική ελπίδας μεγάλης στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση βαθιάς δυσαρέσκειας.
 • Αυτή τη στιγμή ο κόσμος προσπαθεί να αναζητήσει τη διέξοδο από μια κρίση η οποία λαμβάνει διαστάσεις πολύ μεγάλης έντασης. Φοβάμαι ότι αρκεί μια σπίθα για να πάρει φωτιά ο κάμπος. Νομίζω ότι οι συνθήκες της κοινωνικής κρίσης που διάγουμε σήμερα είναι χειρότερες από αυτές που ήμασταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
 • Πρώτον, διότι δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους. Δεύτερον, διότι κάθε νοικοκυριό υφίσταται αυτή την τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης. Τρίτον, διότι οι επιχειρήσεις έχουν μια τριπλή πίεση. Είναι η μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού. Είναι το φούσκωμα των χρεών και είναι και το φούσκωμα των λογαριασμών, της ΔΕΗ. Αυτή η τριπλή πίεση των επιχειρήσεων όχι μόνο των μικρών, των μεσαίων, ακόμα και μεγαλύτερων όσο περνάει ο καιρός και όχι μόνο στο χώρο του λιανικού εμπορίου, αλλά ακόμα και στον τομέα της μεταποίησης, της βιομηχανίας, οδηγούμαστε σε μια γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει όλες τις λάθος αποφάσεις το τελευταίο διάστημα. Η κρίση στην Ουκρανία δηλαδή μετατρέπεται με ρυθμούς πάρα πολύ γρήγορους σε κοινωνική κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Ο  ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει γίνει ένα κόμμα 170.000 μελών και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνω και τη σοσιαλδημοκρατία. Έχουμε το 10% των ψηφοφόρων μας μέλη, είμαστε ένα κόμμα βαθιά μαζικό και λαϊκό. Κόμμα που επενδύει στους νέους ανθρώπους και στις γυναίκες.
 • Πήρα μια τολμηρή επιλογή. Να επιβάλω το 50 – 50, την ποσόστωση φύλου σε όλα τα όργανα που ψηφίστηκε από τη βάση μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος που εκλέγεται από τη βάση, επιλέγει βάση του κόμματος γυναίκες. Στο ΚΙΝΑΛ βλέπω στις 100 πρώτες θέσεις 3 γυναίκες. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπορεί.
 • Είναι δέσμευσή μου ότι και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει άρωμα γυναίκας.
 • Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής.  Οι τάσεις λοιπόν πρέπει να είναι ρεύματα ιδεών, πρέπει να αναδιατάσσονται, να μετασχηματίζονται, να ανασυνθέτονται. Όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο
 • Εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;
 • Το σημαντικότερο που έχουν να κάνουν όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών που λειτουργούν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με ένα στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας.
 • Όλοι θα αξιοποιηθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν με βάση τις δυνατότητες που έχουν για να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια όχι με βάση την τασική καταγωγή, όχι με βάση το εάν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως μειοψηφίες, ή πλειοψηφίες. Αυτά αφορούν το χθες.
 • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί.
 • Η Ράνια Σβίγκου είναι η επιλογή, που μπορεί να συνδυάσει μια σειρά από στοιχεία όπως της ενότητας και της σύνθεσης. Ήταν μετριοπαθές στέλεχος πάντοτε της άποψης ότι πρέπει να είμαστε όχι εναντίον της διεύρυνσης, ποτέ δεν ήταν εναντίον της διεύρυνσης, αλλά ότι πρέπει να πάμε με πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα.
 • Ζήτησα από τη Ράνια και από τον Γιώργο που δεν είναι βουλευτές, να μην είναι υποψήφιοι. Το αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά. Και ταυτόχρονα ξεκαθάρισα ότι δεν θα είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Άρα είναι δυο παιδιά νέα, που θα δουλέψουν στο Κόμμα για να κάνουν το Κόμμα μεγάλο, ισχυρό, αποτελεσματικό.
 • Χρειάζεται η ανανέωση. Εγώ είμαι 47-48 χρονών, πρέπει να έχω δίπλα μου και ανθρώπους και μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και νέους ανθρώπους που πρέπει να πάρουν τις ευκαιρίες τους, να αποδείξουν τι αξίζουν.
 • Tο επόμενο κυβερνητικό σχήμα όπως σας είπα, μιας προοδευτικής Κυβέρνησης θα πρέπει να έχει το άρωμα γυναίκας, θα πρέπει να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας, περισσότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Θα βάλουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Από τους νέους ανθρώπους που πήρα το ρίσκο να γίνουν Υπουργοί επί της κυβερνητικής μου θητείας εξεπλάγην θετικότατα. Δυο παραδείγματα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τέτοιες περιπτώσεις θα δείτε πολλές στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
 • Η κυβέρνηση πια έχει βρεθεί σε μια δίνη. Οι πολιτικές της επιλογές δεν αποκρούουν το ρεύμα της ακρίβειας αλλά το επιταχύνουν, είναι επιταχυντές του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Θεωρώ ότι όταν μπει κάποιος σε αυτή τη δίνη, ο κίνδυνος της κατάρρευσης είναι πάρα πολύ έντονος και για να την προλάβει κανείς την ολική κατάρρευση, θα πρέπει να αξιοποιήσει το timing για να προσφύγει στις κάλπες.
 • Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προοπτική και το γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός
 • Ο  κ. Μητσοτάκης έχει μια στρατηγική διπλής κάλπης, εμείς έχουμε μια στρατηγική από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις, που θα απαλύνουν την πίεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία Τάξη, που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και θα επουλώσουν τις μεγάλες πληγές της ενεργειακής κρίσης
 • Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τρομακτική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά σήμερα, είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε την αισχροκέρδεια στην ενέργεια αλώβητη, τους μηχανισμούς παραγωγής της αισχροκέρδειας δεν τους πείραξε και δεν τους πειράζει ακόμη.
 • Έψαξαν να βρουν τον τρόπο να κάνουν το 1,5 δισ. των υπερκερδών 500 εκατομμύρια. Πώς να το ψηφίσουμε αυτό; Είναι σα να χαρίζουμε το 1 δις σε αυτούς που το έβαλαν στην τσέπη τους, με πρώτο και κύριο τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, υποτίθεται δημόσια.
 • Η ΔΕΗ λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα σήμερα να είναι ψηλά η τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου,  να έχει υψηλά μερίσματα για τους μετόχους και με κάποια golden boys που έχουν πάει εκεί να κάνουν καριέρα και παίρνουν 300 και 400 χιλιάρικα το χρόνο μισθούς και έχουν λεηλατήσει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση
 • Να ψηφίσουμε ότι δεν δέχονται να μπει φραγμός στις αποκοπές ρεύματος; Στο ότι δεν δέχονται να καταργηθεί αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι απολύτως καταχρηστική και περνάει όλο το κόστος στον καταναλωτή; Πως μπορούμε να συναινέσουμε στις επιλογές της Κυβέρνησης στην ενέργεια; Είναι καταστροφικές επιλογές.
 • Από τη μια τις καταστροφικές επιλογές στην ενέργεια που επιταχύνουν την ενεργειακή κρίση και από την άλλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει αποφάσεις που επιβαρύνουν την κρίση.
 • Η απόφαση να επιμείνουν στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είναι μια ακατανόητη απόφαση στο βαθμό που δεν έχουμε βρει τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούμε ενεργειακά από τη Ρωσία. Αν είχαμε βρει τρόπο κι εγώ με τα χίλια θα ήμουν υπέρ αυτής της λογικής. Έχει πάει η βενζίνη στα 2,5 €. Πού θα πάει η βενζίνη; Πώς μπορεί να αντέξει; Εντάξει μπορεί να αντέξει ο πολίτης στη Γερμανία και στην Ολλανδία που έχει κατώτατο μισθό 2.000 €. Αλλά στην Ελλάδα που παίρνει 600 €, πώς θα μπορέσει να αντέξει;
 • Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μια πολιτική που επιταχύνει τις αρνητικές εξελίξεις και εμμονικά σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο θεωρούν ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος άρα δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας για την κοινωνία.
 • Όσο ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί τις εκλογές, τόσο μεγαλώνει την ήττα τη δική του, αλλά ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς την επόμενη μέρα.
 • Ο  ελληνικός λαός είναι αυτός που θα υποδείξει στις πολιτικές δυνάμεις. Δεν θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο ελληνικός λαός
 • Ο κ. Ανδρουλάκης έχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις κάποιες ρητορικές, οι οποίες ήταν προσβλητικές για ένα ολόκληρο κόσμο.
 • Η  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λίγο πριν σκάσει η ενεργειακή κρίση ενώ ξέρεις ότι έρχεται, είναι εμμονή καταστροφική, δεν θα την έκανε καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς. Σε συνθήκες κρίσης που όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο προσφεύγουν στο κράτος να παρέμβει για να ρυθμίσει την αγορά, για να προστατεύσει την κοινωνία, εμείς εδώ κάνουμε το αντίθετο.
 • Δεν έχω αμφιβολία για το τι θα παραλάβουμε, γιατί παραλάβαμε όχι απλά καμένη γη το ’15, διαλυμένη γη, άδεια τα Ταμεία, ψάχναμε να βρούμε τρόπο να πληρώσουμε συντάξεις.
 • Δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι  γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα. Τα έχω ζήσει, εγώ όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά. Και ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και τρώνε από τα έτοιμα.
 • Ο  κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.
 • Λέω εδώ κι ένα χρόνο ότι στερούμαστε μιας εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος. Προκλήσεις και ρητορική κλιμάκωση με την Τουρκία είχαμε πολλές φορές, είχαμε και στο παρελθόν, είχαμε και επί των ημερών μας.
Διαβάστε ακόμη  Μητσοτάκης από Έβρο: Η ανάπτυξη θα έρθει… για την ώρα, φάτε ψηφιακό κράτος και φράχτες