Συνεχής ενημέρωση για την φωτιά εδώ – UPDATE

Μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία υπενθυμίζεται πως ξεκίνησε από το χωριό Μελία. Στο σημείο επιχειρούν πλέον ισχυρότατες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης με 198 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα εξ’ αυτών έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού τους.

Άλλο ένα δύσκολο βράδυ, βρίσκεται προ των πυλών για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι ρίψεις των εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε λίγη ώρα θα διακοπούν, με την πυροσβεστική υπηρεσία και τον στρατό να δίνουν μία ακόμη άνιση μάχη με τις φλόγες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ό,τι η νομαρχία της Αδριανούπολης, κρίνοντας κρίσιμη την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, αναφέρει ό,τι η συνοριακή πύλη των Ιψάλων προς την Ελλάδα στον Έβρο θα παραμείνει κλειστή λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

Οι έξοδοι από τη συνοριακή πύλη των Ιψάλων αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ό,τι: «Είναι σημαντικό οι επιβάτες μας που θέλουν να βγουν να προτιμήσουν τη συνοριακή πύλη Kapkule και άλλες συνοριακές πύλες για να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο».

Οι πυκνοί καπνοί σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έφτασαν μέχρι την Κομοτηνή, την Ξάνθη και εν μέρει έως στο Βόλο, Για λόγους ασφαλείας έκλεισε και ο δρόμος Φέρες – Αλεξανδρούπολη.

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης συνεχίζουν το δυσκολο και ακτάπαυστο έργο τους εκτελώντας συνεχείς ρίψεις νερού στα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς. Στο βίντεο αποτυπώνεται ένα ελικόπτερο Έριξον το οποίο πραγματοποιεί ρίψη νερού στην Μαΐστρο

Εκκενώνεται το χωριό του Άβαντα, έκκληση από τον πρόεδρο του Άβαντα Γιώργο Χατζηγεωργίου προς τους αγρότες της περιοχής, προκειμένου να βοηθήσουν χρησιμοποιόντας τα ραντιστικά τους μηχανήματα, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που για δεύτερο 24ωρο κατακαίει οικισμούς της Αλεξανδρούπολης

«Ξεκινάμε εργασίες γύρω από τον Αβαντα. Το μέτωπο από Νίψα έχει κατεύθυνση δυτικά προς Άβαντα. Παρακαλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής να ετοιμάσουν νερό στα ραντιστικα μηχανήματα και να αρχίσουν να οργώνουν γύρω από τον Άβαντα. Είναι επείγον».

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στη μάχη με τις φλόγες οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Αλεξανδρούπολη, κινητοποιήθηκαν άμεσα κλιμάκια εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών από τα Περιφερειακά Τμήματα Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και νοσηλεύτριες από το Π.Τ. Ε.Ε.Σ Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατάσβεσης και τους πολίτες, βρισκόμενοι διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, τα ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια εθελοντών του Ε.Ε.Σ με διασωστικό εξοπλισμό και οχήματα, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρίσκονται στο πλευρό των πυροσβεστών που επιχειρούν κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στους οικισμούς Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα Αλεξανδρούπολης. Οι εθελοντές ενισχύουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, ενώ παράλληλα προσφέρουν Πρώτες Βοήθειες σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν ελαφρά εγκαύματα, δακρύρροιες, δύσπνοιες από τη συνεχή τη μάχη με τις φλόγες. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για τον εντοπισμό κατοίκων ή οικόσιτων ζώων που δεν έχουν απομακρυνθεί από τις πυρόπληκτες ζώνες.

Συνδρομή του Ε.Ε.Σ. στην ασφαλή μεταφορά των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. συνδράμουν στην προσωρινή εγκατάσταση των πολιτών στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας τους με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και βοηθώντας στην μετακίνησή των ηλικιωμένων και εκείνων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για όσο χρειαστεί.

Η φωτιά βρίσκεται πλέον 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του Απαλού

Η εικόνα της φωτιάς αυτή την στιγμή, από την πάνω πλευρά του Απαλού

Επείγουσα ειδοποίηση από το 112 και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καλεί τους κατοίκους καθώς και όσους βρίσκονται στα χωριά της Μαϊστρου και της Αμφιτρίτης να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης καλεί τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν στις πλατείες των οικισμών (Μαϊστρος κεντρική πλατεία) , στα λεωφορεία που έχει καλέσει ο Δήμος.

Η μετακίνηση από Μαΐστρο θα γίνει απευθείας στην Αλεξανδρούπολη ενώ της Αμφιτρίτης μέσω της Εγνατίας οδού.

Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την συνολική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των πολλαπλών μετώπων της προχώρησε στην συνεδρίαση του, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης. Την δεδομένη στιγμή (13:14) το κύριο μέτωπο βρίσκεται στον Μαΐστρο και στον Απαλό όποτε και δημόσια και ιδιωτικά οχήματα και μηχανήματα εργάζονται ασταμάτητα προκειμένου να διαφυλάξουν ζωές και περιουσίες.

Αντίστοιχες δράσεις λαμβάνουν χώρα στον δρυμό της Νίψας και στις δασικές περιοχές στον Δορίσκο, στο Μοναστηράκι και στα Λουτρά όπου η φωτιά μαίνεται ακόμη.

Η αστυνομία έχει κλείσει κρίσιμα και κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού στο 651 χιλιόμετρο προκειμένου να προστατευτούν οι διερχόμενοι οδηγοί.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν τυλίξει και την κεραία της εταιρίας Vodafone.

Επείγουσα ειδοποίηση από το 112 και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καλεί τους κατοίκους καθώς και όσους βρίσκονται στα χωριά Μοναστηράκι και Δορίσκο, να απομακρυνθούν προς τις Φέρες.

Πριν από λίγο ήχησαν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης καθώς νεότερη ανακοίνωση από το 112, αναφέρει ότι οι καπνοί κατευθύνονται προς την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης

Συγκεκριμένα το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης στα κινητά τους τηλέφωνα αναφέρει:

“Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 20-08-2023 12:40. Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών- Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies Civil Protection Greece 20-08-2023 12:40. Forest fire in progress. The smoke is heading towards your area. Stay indoors, close the doors and windows. Follow the instructions of the Authorities-Protective action guidelines: https://civilprotection.gov.gr/112/all-guidelines

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις σε Λουτρά και Αγνάντια. Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον Νότιο Έβρο έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυρότατοι και οι διάσπαρτες εστίες στους οικισμούς των Λουτρών, του Δωρικού και της Αγνάντιας εξελίχθηκαν σε μέτωπα

Μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής υπήρξε έντονη αναζωπύρωση στα Λουτρά, καθώς και στο χωριό της Αγνάντια, χωρίς μέχρι αυτή την στιγμή να έχουν κινδυνέψει κατοικημένες περιοχές. Στο χωριό των Πεύκων ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ παράλληλα δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί εκτεταμένες υλικές ζημιές. Στις φλόγες έχει παραδοθεί και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο χωριό των Φερών. Παράλληλα με την συνεχιζόμενη συνδρομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, επιχειρείται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σβήσει η φωτιά. Στην Εγνατία Οδό η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται κανονικά και χωρίς προβλήματα, ενώ όπως σας αναφέραμε και νωρίτερα έχει κλείσει η παλαιά Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης – Φερών στο ύψος του Αεροδρομίου και αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχουν εκτεταμένοι και πυκνοί καπνοί, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται από την Εγνατία Οδό Ηγουμενίτσας – Κήπων.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ από το χωριό Λουτρά ζητά την ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης

Από το χωριό Λουτρά, κλιμάκιο του ΚΚΕ, επισημαίνει την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς που μαίνεται σε τρία μέτωπα και επισημαίνει την ανάγκη της ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων γιατί η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή. Τα μέτωπα της πυρκαγιάς ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους και προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ο Διονύσης Κλάδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», από το χωριό Λουτρά, επισημαίνει την επικινδυνότητα της κατάστασης καταγγέλλοντας τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια και καλλιέργειες. Τα κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή, στα πύρινα μέτωπα προσφέροντας βοήθεια σε κατοίκους και πυροσβέστες.

Συγκέντρωση ειδών από το Δήμο Σαμοθράκης για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

O δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, απευθύνει έκκληση προς τους δημότες της Σαμοθράκης, να συνδράμουν όπως μπορεί ο καθένας με νερά, κρουάσαν και άλλα ειδή βασικής ανάγκης, προς όσους αγωνίζονται για δεύτερο 24ωρο στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από χθες οικισμούς της Αλεξανδρούπολης

Αναλυτικότερα ο κος. Γαλατούμος στην ανακοίνωση του, αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί συνδημότες! Βλέποντας την μεγάλη τραγωδία πού βιώνει ο Νότιος κυρίως Έβρος και μας έχει συγκλονίσει όλους, αλλά και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η πυροσβεστική υπηρεσία, θα ήθελα να παρακαλέσω όσοι επιθυμείτε να προσφέρετε από τα παρακάτω είδη στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης στην χώρα, από Δευτέρα πρωί μέχρι και την Τετάρτη μεσημέρι για να τα στείλουμε στους πυροσβέστες μας που δίνουν την μεγάλη μάχη με τίς φλόγες!!

Είναι είδη όπως: Σταγόνες για τα μάτια,κρουασάν , κράκερ, χυμούς,νερά,ξηροί καρποί, μπισκότα,κονσέρβες, σακούλες για την διανομή των προϊόντων!!

Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε μιας και δεν μπορούμε να συνδράμουμε με άλλον τρόπο!! Ευχόμαστε να σταματήσουν γρήγορα οι πυρκαγιές τούς ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνουν και η σκέψη μας είναι δίπλα τους!! Καλή δύναμη και καλό κουράγιο!!!”».

Ο Ιατρικός σύλλογος Έβρου και η πνευμονολογική κλινική του Δ.Π.Θ. εφιστούν την προσοχή σε εργαζόμενους και κατοίκους, που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον καπνό και στα αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν εξαιτίας του στην ατμόσφαιρα

Σύμφωνα με το νεότερο πυρομετεωρολογικό δελτίο ενημέρωσης για την πυρκαγιά στον Έβρο, το οποίο συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα FLAME του Meteo, ιδιαίτερα δυσμενείς και ανησυχητικές είναι οι καιρικές συνθήκες, σχετικά με την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου 19.08.2023 και βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στον Έβρο καθώς αυτές ευνοείται η εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε πιθανώς από την πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων που επηρέασαν την περιοχή, είναι ορατή από τους δορυφόρους SUOMI και NOAA-20 (Εικόνα 1) με τον καπνό να μεταφέρεται νοτιοδυτικά, βόρεια της Σαμοθράκης (Εικόνα 2), λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων που πνέουν στην περιοχή (μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρριπές άνω των 50 km/h). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πυρκαγιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο, ενώ λόγω των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών και της χαμηλής σχετικής υγρασίας, η συμπεριφορά της φωτιάς ευνοεί την παραγωγή καυτρών και την μεταφορά τους, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο (κηλιδώσεις).

Εικόνα 1. Θερμά σημεία της δασικής πυρκαγιάς στον Ν. Έβρο, όπως ανιχνεύθηκαν από τους δορυφόρους ΝΟΑΑ-20 και SUOMI, το Σάββατο 19.08.2023.

Εικόνα 2. Δορυφορική αποτύπωση της μεταφοράς του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Ν. Έβρο, το Σάββατο 19.08.2023 (16:00 τοπική)

Από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή είναι σήμερα ευνοϊκές για την εξάπλωση της φωτιάς. Ειδικότερα, όπως φαίνεται στην ομάδα χαρτών της Εικόνας 3, η ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης βρίσκονται στο πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ η θερμική ένταση και η δυσκολία ελέγχου στο υψηλό επίπεδο. Οι πυρομετεωρολογικές αυτές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής σχετικής υγρασίας και ενισχυμένων ανέμων.

Αναλύοντας τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ ενημερώνει ότι  δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην περιοχή την Κυριακή και τη Δευτέρα, 20 – 21.08.2023, οπότε και η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή σχετική υγρασία και τη διατήρηση των ενισχυμένων ανέμων, θα δημιουργήσουν περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εξάπλωση της φωτιάς. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι από την Κυριακή 20.08.2023 και έως και την Δευτέρα 21.08.2023 αναμένεται η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων να είναι πολύ υψηλή, με την περιεχόμενη υγρασία αυτών να παραμένει σε επίπεδα κατώ του 10-11 % καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δυσχαιρένοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Εικόνα 4. Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στο Ν. Έβρο. Οι ώρες είναι τοπικές.

Τα ελικόπτερα που συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης χρόνου εφοδιάζονται ταχύτατα από τους υδροταμιευτήρες, καθώς οι ρίψεις των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, έχουν ξεκινήσει με το πρώτο φως της ημέρας και είναι συνεχείς και αλεπάλληλες

Το παρόν βίντεο έχει αναρτηθεί στο χρονολόγιο της Κατερίνας Κάλτσου σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης