Συνολικά 6 νεκροί αλλοδαποί από το ψύχος μέσα σε 4 μέρες στον Έβρο

Τίποτα δεν στάματα τις μεταναστευτικές ροές, ή μάλλον σχεδόν τίποτα. Στην περίπτωση έξι μεταναστών το ταξίδι κόπηκε απότομα, αφού βρέθηκαν νεκροί, κατά πάσα πιθανότητα από το ψύχος, σε διάφορες περιοχές του Έβρου.

Οι σοροί βρέθηκαν σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με την πρώτη να εντοπίζεται μέσα σε δασαρχείο στο Μεγάλο Δέρειο από κτηνοτρόφο στις 5 Δεκεμβρίου και τις τελευταίες δύο στις 8 Δεκεμβρίου στη Γεμιστή Έβρου.

Οι τελευταίες δύο ανήκαν σε γυναίκες και μάλιστα πολύ νεαρές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15-25 ετών γυναίκες. Στις 6 Δεκεμβρίου το πτώμα ενός άνδρα πρόσφυγα βρέθηκε στην επαρχιακή οδό που ενώνει το Μικρό με το Μεγάλο Δέρειο, ενώ ακόμα δύο σοροί ανδρών βρέθηκαν στην ορεινή περιοχή του Κορύμβου, ο πρώτος στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πτώματα δεν έφεραν σημάδια εγκληματικής ενέργειας και οι αρχές υποθέτουν ότι το κρύο σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλης ένδυσης και υπόδησης ή φαγητού είναι οι αιτίες θανάτου των 6 προσφύγων. Η αστυνομία ζήτησε τη διενέργεια νεκροτομής, ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματά της, ενώ έχουν κρατηθεί δείγματα DNA και άλλα χρήσιμα στοιχεία ώστε να μπορέσει να γίνει η αναγνώριση, καθώς σε καμία από τις περιπτώσεις δεν βρέθηκαν χαρτιά πάνω τους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε καν από ποια χώρα προέρχονται.

Διεθνής Αμνηστία: “Χρειάζονται ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές”

«Οι χθεσινές αναφορές ότι 6 άτομα πέθαναν από υποθερμία στον Έβρο επιχειρώντας να περάσουν προς την Ελλάδα αναδεικνύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες καθώς φτάνει ο χειμώνας. Αντί να ενισχύει τα σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων και να τους παράσχει ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές» σημείωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «χθες τιμούσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα 71 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αυτή την αφορμή, υπενθυμίζουμε το άρθρο 14 της Διακήρυξης: ‘Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες’. Το δικαίωμα αυτό είναι καθολικό και απαραβίαστο. Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι ανθρώπινα δικαιώματα!».