Συνωστισμό στις τράπεζες έφεραν (και) τα απανωτά λουκέτα στα υποκαταστήματά τους

Πολύς λόγος και έντονη κριτική, ακόμη και από κυβερνητικά χείλη, έχει γίνει για τις μεγάλες ουρές αναμονής που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα. Από τις εικόνες αυτές δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη, στην οποία μάλιστα, η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη, που ο Δήμος αναγκάστηκε να τοποθετήσει κιγκλιδώματα, για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική επιτήρηση.

Ωστόσο, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις του νομού μας, τους προηγούμενους μήνες (ή και χρόνια), ζήσαμε ένα «τσουνάμι» από αποφάσεις των τραπεζικών ομίλων για λουκέτα σε υποκαταστήματά τους. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη, μέσα σε λίγους μήνες, είχαμε τρεις τέτοιες αποφάσεις για τα υποκαταστήματα της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank.
Δεν μπορεί κάποιος να μην σκεφτεί πως σίγουρα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη για τον κόσμο που υποφέρει στις ουρές, όχι μόνο σήμερα, αλλά και κάθε τέλη και αρχές του μήνα, μέσα στη χρονιά, αν συνέχιζαν να υπάρχουν αυτά τα υποκαταστήματα.

Να σημειωθεί πως η δικαιολογία για τις αποφάσεις αυτές των διοικήσεων των τραπεζών ήταν η μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, που στις περισσότερες περιπτώσεις, διαχρονικά, συνοδεύονται και από προγράμματα μαζικών εθελουσίων εξόδων των υπαλλήλων τους.

Παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, παρά τις διάφορες χρεώσεις, τα υψηλά επιτόκια, την ιδιαίτερα ευνοϊκή προς το τραπεζικό σύστημα εν γένει σημερινή κυβέρνηση, που αρκείται κυρίως σε «συστάσεις», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών. Άλλωστε, και εν μέσω πανδημίας, οι διευκολύνσεις που κάνουν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, είναι αρκετά λιγότερες σε σχέση με άλλους τραπεζικούς ομίλους ανά την Ευρώπη… Με αυτό όμως θα ασχοληθούμε μία άλλη φορά.