Ομάδες πυροτεχνουργών του Στρατού, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική στην Καβάλα, επιχειρούν από το πρωί στο σημείο όπου συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου αεροσκάφος τύπου Antonov. Το θηριώδες μεταγωγικό μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών, ενώ επέβαιναν σε αυτό 8 μέλη πληρώματος. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε ως προορισμό του την Ιορδανία.

Το χρονικό της συντριβής του Antonov

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το αεροσκάφος ήταν εν πτήση, παρουσιάσε μηχανική βλάβη εντός του FIR Αθηνών και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, ο πιλότος θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα, αλλά δεν πρόλαβε. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε ο πιλότος της μοιραίας πτώσης με τον Πύργο Ελέγχου, ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και ότι από τη φωτιά στον κινητήρα του αεροσκάφους δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το αεροσκάφος τύπου Antonov έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας, έτσι να εξακριβώσει τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην συντριβή της μοιραίας πτήσης λίγο μετά τις (11:00) το βράδυ.

Συγκλονιστικές πληροφορίες για τα τελευταία λεπτά πτήσης του μοιραίου αεροσκάφους, λίγο πριν την συντριβή του.

Στους τελευταίους ελιγμούς που επιχείρησε ο άτυχος πιλότος, προσπαθόντας να αποφύγει την συντριβή του αεροσκάφους, ήταν και μια στροφή 180 μοιρών ενώ πετούσε πάνω από την θάλασσα, κοντά στο όρος Άθως, έχοντας ως κατεύθυνση του την Χρυσούπολη. Επιχειρώντας να το προσγειώσει με την «κοιλιά», ο πιλότος έστριψε για να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο και να βρει τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Στις 22:48 ο πιλότος του Antonov εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Ωστόσο δεν προσέγγισε ποτέ τον αεροδιάδρομο, και το σήμα του χάθηκε από τα ραντάρ πριν καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο και συνετρίβη κοντά στον οικισμό του Παλαιοχωρίου στο Παγγαίο Καβάλας.

Διαβάστε ακόμη  Νίκος Ανδρουλάκης / Ζητά παραίτηση Μητσοτάκη - Απαιτεί να διαβιβαστεί ο φάκελός του στην Βουλή
Φωτογραφία λίγο μετά την συντριβή του αεροσκάφους

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο της συντριβής, έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και δυνάμεις από την 2η και 4η ΕΜΑΚ, όπως επίσης στόλος και πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Μετά την συντριβή, στο σκοτάδι βυθίστηκαν, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης οι οικισμοί των Αντιφίλιππων, του Χορτοκόπιου και το Παλαιοχωρίου.

Σήμερα με την συνδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σαρώθηκε και ελέγχθηκε η περιοχή έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εύφλεκτο υλικό.

Ισχυρή σύσταση από το 112 έχει δοθεί στους κατοίκους του Παγγαίου, να μην προσεγγίσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην χρησιμοποιήσουν ούτε καν τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Ενδεικτικό είναι  ότι οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο σε κοντινότερη απόσταση των 50 μέτρων, όπου εντοπίστηκε μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και στα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής το πρωί, ενώ ανέφερε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».

Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια, δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Να τονιστεί ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί σε απόσταση 500 μέτρων, από το σημείο της συντριβής.

Εξετάζεται η εκκένωση του χωριού των Αντιφιλίππων στην Καβάλα, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος  τύπου Antonov.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, λόγω των πυρομαχικών που βρίσκονται διάσπαρτα στο σημείο, ενδέχεται να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων λόγω φόβων για εκρήξεις.

To δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει σχετική απόφαση και θα προχωρήσει στη συνέχεια στις κατάλληλες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πυροσβέστες, νοσηλεύονται ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, με αναπνευστικά προβλήματα.