Με την ανάγκη διαχρονικού σχεδιασμού απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση που θριαμβολογεί στα αποκαΐδια.

Την πρόκληση που συνιστά το να έρχεται στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει προκαλέσει την οργή όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων ενώ συνεχίζονται οι πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς και σε άλλες περιοχές της χώρας επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν πως η κυβέρνηση δίνει δείγματα αδιαφορίας και έλλειψης συνειδητοποίησης του προβλήματος, απέναντι στο κύμα πυρκαγιών που ήδη έχει ξεκινήσει οπως και στην κλιματική αλλαγή συνολικά. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαραβάλλει την ανάγκη ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμα του, αφού περιόδευσε στο Ντράφι και την Παλήνη που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε σαφές στίγμα για την αναγκαιότητα κεντρικού ακόμη και διακομματικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Τονίζοντας ότι η προετοιμασία για τις πυρκαγιές πρέπει να γίνεται τον χειμώνα. Όπως είπε «η κλιματική κρίση συνδυασμένη με τη διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού απειλεί καταστροφικά την ισορροπία της ζωής και της φύσης και καμιά τραγωδία του παρελθόντος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το παρόν και το μέλλον. Ένα μέλλον δυσοίωνο για όλους μας, όσο χρόνο με το χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν και καίγονται χιλιάδες στρέμματα, καταστρέφεται η φύση καταστρέφονται περιουσίες, απειλείται η ζωή. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι σε αυτό τον εθνικό κίνδυνο χρειάζεται εθνικό σχέδιο και εθνική εγρήγορση.Το μόνο βέβαιο είναι ότι απαιτείται αναγνώριση του μεγέθους του προβλήματος και της αδυναμίας της κρατικής μηχανής να το αντιμετωπίσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται εγρήγορση. Και κυρίως τούτη την ώρα με ενότητα και ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε μία σε εξέλιξη επικίνδυνη πραγματικότητα για τον φυσικό πλούτο και την ανθρώπινη ζωή». Μάλιστα τόνισε πως η κατεύθυνση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να «ενεργοποιήσει τα χιλιάδες μέλη του σε όλη τη χώρα προκειμένου να συνδράμουν σε κάθε επικίνδυνη περίσταση. Σε εθελοντικές ομάδες για την πρόληψη και για την κατάσβεση των πυρκαγιών». Παράλληλα όμως κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να «σταματήσει να θριαμβολογεί πάνω στην καμένη γή»

Αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Παρόλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι όχι μόνον η κυβέρνηση αγνοεί την συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα το πόρισμα της Επιτροπής Γκόλντμάγερ στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός της το 2019, αλλά κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ενδεικτικές είναι οι διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που αναμένεται να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή.

Οι προβλέψεις του προτεινόμενου νόμου, ειδικά για τον περιρισμό των περιοχών Natura, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και η ψήφισή του έρχεται να πραγματοποιηθεί μόλις μερικές μέρες μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή του Δάσους της Δαδιάς. Αναφερόμενη στο θέμα η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη επισήμανε ότι «ενώ καίγεται το δάσος της Δαδιάς, που είναι μία από τις πρώτες περιοχές Νatura στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταθέτει ένα αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που περιορίζει την προστασία των περιοχών natura, εισαγάγει χρήσεις οι οποίες δεν είναι με τις συμβατές με τις προστατευόμενες περιοχές , δίνοντας έτσι ένα χαριστικό χτύπημα στις περιοχές προστασίας της Φύσης της Πατρίδας μας, που χαρακτηρίζεται από σημαντική βιοποικιλότητα.»

Διαβάστε ακόμη  «Πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη! Τι γράφουν οι New York Times για Σαββίδη-Κοπελούζο και Πάϊατ

Δεκαετία μηδέν

Τα στελέχη που αποτέλεσαν κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο αλλά και την Βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά, που επισκέφθηκε την Δαδιά επισήμαναν «τη μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αρνητική εξέλιξη της πυρκαγιάς». Μάλιστα κατέθεσαν πρόταση «άμεσης ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του μηχανισμού αλλά και όλων των μέσων και των πόρων που διατίθενται. Και αυτό σημαίνει ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, των μηχανημάτων έργων και των υλοτόμων που πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδίου. Η κατάσταση επιβάλλει ταχεία αναβάθμιση της παρέμβασης της πολιτείας». Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Στην ίδια λογική κινήθηκε και η αναπληρώτρια τομεάρχης περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα επισήμαίνοντας ότι «είμαστε στη δεκαετία μηδέν όσον αφορά στην κλιματική κρίση και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πρέπει να είναι πολύ σοβαρά. Έχουμε πια απτές αποδείξεις.Χρειαζόμαστε πτητικά μέσα, drones και εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες φωτιές κοντά σε αστικό ιστό και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Επίσης τις περιοχές της Ηλείας που καταστράφηκαν επίσης από πυρκαγιά, επισκέφθηκε έτερο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό μετείχαν ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης αλλά και τον βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός, αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη.

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας της κινήθηκε στην λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι της ουσίας. Έτσι σήμερα το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο διαθέτει υπουργό και υφυπουργό όχι όμως και τις υποδομές που απαιτούνται. Τόσο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όσο και για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων. Για τον λόγο αυτό συνεχώς παρατηρούνται τα φαινόμενα ασυνεννοησίας ανάμεσα στους δήμους και την κεντρική διοίκηση.

ΠΗΓΗ: news247.gr