Συρρέουν Τούρκοι στη Σάμο μετά την τουριστική VISA – Στην απ’ έξω η Σαμοθράκη

Αρκετά χαμόγελα και μεγάλη αισιοδοξία έφερε στους επιχειρηματίες και στους φορείς του τουρισμού της Σάμου η πρώτη προσέγγιση τουρκικού καταμαράν από το Κουσάντασι της Τουρκίας που έφθασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο λιμάνι

Την ίδια στιγμή, η Σαμοθράκη έχει μείνει εκτός της λίστας των δέκα νησιών του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη γείτονα χώρα, ώστε να χορηγείται στους Τούρκους τουριστική βίζα, απλοποιώντας έτσι τις διαδικασίες κι ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα στα εν λόγω νησιά.

Οι τοπικοί φορείς του Έβρου δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα, ίσως για να μην δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση, πέρα από κάποιες σκόρπιες αναφορές, όπως αυτή που έγινε από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη πριν λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο κύρος Τοψίδης δήλωσε ότι «γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθεί και η Σαμοθράκη στο καθεστώς της λεγόμενης «επιτόπιας βίζας» γεγονός που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της και για το συγκεκριμένο θέμα επίκεινται συναντήσεις στο άμεσο μέλλον».

Πάντως, το νησί της Σάμου δέχθηκε σήμερα επισκέπτες που θα παραμείνουν άλλοι για μια μέρα, άλλοι για δύο και άλλοι για επτά. Στη σημερινή πρώτη προσέγγιση οι ταξιδιώτες απέστειλαν μόνο τα έγγραφα για 35 βίζες. Αυτός είναι ο νέος τρόπος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τούρκων τουριστικών πρακτόρων για να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση βίζας στις πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα , ένας τούρκος επισκέπτης που αιτείται βίζα στο νησί θα χρειαστεί από 10-20 λεπτά για την έκδοση της, ωστόσο αν έχει στείλει έγγραφα και φωτογραφία από την προηγούμενη μέρα ο χρόνος μειώνεται στο μισό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν τουριστικοί πράκτορες από την Τουρκία που συνόδευσαν τους πρώτους επισκέπτες, το ενδιαφέρον για να επισκεφθούν τα νησιά του Αιγαίου είναι μεγάλο και ειδικότερα για τη Σάμο αναμένεται αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι που είχε αγγίξει τους 102.000 επισκέπτες. Το λιμάνι της Σάμου διαθέτει 6 γραμμές εξυπηρέτησης . Σήμερα μόνο οι 4 ήταν σε λειτουργία και κατάφεραν να διεκπεραιώσουν την εργασία σε μισή ώρα.