Τα 19 μέτρα Μητσοτάκη για τον Έβρο

Με πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε χθες στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας. Συμβολική η επιλογή της Ορεστιάδας, συμβολική και η παρουσία του Πρωθυπουργού, αφού από τις 3 ώρες που διήρκησε, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τη… φωνή του για 15 λεπτά περίπου. Πέρα από τους αιρετούς της περιοχής, που αναλώθηκαν κυρίως σε διαπιστώσεις και «επιθέσεις αγάπης» προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, υπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί της κυβέρνησης, για περισσότερες από δύο ώρες παρουσίασαν κάποια παλιά, και κάποια νεότερα μέτρα και έργα, τα οποία ως στόχο έχουν, όπως ειπώθηκε, την αναχαίτιση του δημογραφικού προβλήματος και την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά, προγραμματίζονται έργα περίπου 2,9 δισ. ευρώ στον Έβρο μέχρι το 2030, που περιλαμβάνει τα εξής:
α.το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης 2023-2025 αξίας 90 εκατ ευρώ σε πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά
β. το σχέδιο ανάπτυξης Έβρου 2021-2030 2,5 δισεκ ευρώ που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη
γ. το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών «Έβρος μετά», 2025-2030 αξίας 180 εκατ ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και εφόσον υπάρχει χώρος μπορεί να εντάσσονται νέα έργα
δ. τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής, που παρουσιάστηκαν χθες, συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ ευρώ.
Μεταξύ των εξαγγελιών είναι:
-Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα και όχι στο Σουφλί, παρά το γεγονός ότι είναι μοναδικός ηπειρωτικός Δήμος χωρίς πανεπιστημιακή σχολή και χωρίς να υπολογίζεται το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι «πρωταθλήτρια» στη μείωση του πληθυσμού της και την ερήμωση, τα τελευταία χρόνια. Στόχος του Υπουργού Πιερρακάκη είναι να λειτουργήσει η Σχολή στην Ορεστιάδα τον Σεπτέμβριο του 26.
-Ο Δήμος Σουφλίου θα πρέπει να βολευτεί με την απαλλαγή των κατοίκων του από τον ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 3 χρόνια
-Ο Έβρος θα ακούσει και πάλι τρένα να σφυρίζουν, στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα – Ορμένιο. Αν όλα πάνε καλά, από τις 21 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν τα καθημερινά, διπλά δρομολόγια του ΟΣΕ στη συγκεκριμένη γραμμή. Οσο για το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτροκίνησης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι για την ώρα θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για μονή γραμμή, με πρόβλεψη για διπλή, στο μέλλον…

  • Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στα έργα και στο ρόλο του λιμένα, ενώ για το τελωνείο των Κήπων ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αναβάθμισή του, με βελτίωση των (απαρχαιωμένων) εγκαταστάσεων και δημιουργία μίας ακόμη γραμμής για φορτηγά.
  • Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη εξήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα χρηματοδοτεί τα έξοδα μετεγκατάστασης στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, το οποίο αφορά περίπου 10.000 νέους, με στόχο την επιστροφή τους σε περιοχές με λιγότερους από 500 μόνιμους κατοίκους.
    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος Σπίτι μου και την εξέλιξη του στο Σπίτι μου 2, μέσα από το οποίο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τον Έβρο.
  • Μιλώντας για το πρόγραμμα για τον Έβρο, ο κ, Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ που θα προσφέρει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε οικογένειες και νέους που θέλουν να πάρουν το δικό τους σπίτι.
    «Η καταστροφή ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Έβρου διαφορετικά», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο στο φινάλε της 3ωρης εκδήλωσης. «Το σχέδιο που παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και διυπουργικής συνεργασίας, η φροντίδα μας για αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ειλικρινής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
    «Από τα μεγάλα έργα μέχρι τα πιο μικρά όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είμαι χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα . Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα γιατί δίνουμε ξεχωριστή προτεραιότητα στη δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
    «Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του 2020 η απόφαση που πήραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας και την υλοποιήσαμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή υπήρξε ιστορική για τη ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
    «Σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο στη φύλαξη συνόρων», ανέφερε σε άλλο σημείο πρωθυπουργός. Όπως είπε «Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων[…] με διαρκή πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική[…] είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε».