Η ελληνικά αγορά αυτοκινήτου επιστρέφει σε ανοδική τροχιά

Το ενδιαφέρον του Έλληνα για το αυτοκίνητο ήταν πάντα αμείωτο, ακόμη και τα χρόνια που, λόγω της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, οι ταξινομήσεις υποχώρησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η πτώση κορυφώθηκε τη διετία 2012-2013, όταν οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών ΙΧ δεν ξεπέρασαν τις 59.000.

Τα καινούργια αυτοκίνητα καταγράφουν ανοδικές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2018 ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 100.000 μονάδων. Η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.

Αυτό αποδίδεται τόσο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (έστω και με αργούς ρυθμούς) και στην ανελαστική ανάγκη για ανανέωση του γηρασμένου στόλου, όσο – κυρίως – στην άνοδο του τουρισμού. Οι εταιρείες ενοικίασης Rent a Car ανανεώνουν συχνά το στόλο τους με νέα αυτοκίνητα, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση και για εταιρικά αυτοκίνητα που μισθώνονται για αρκετά χρόνια (υπηρεσίες leasing).

Δίπλα στα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης ή πετρελαίου), προστίθενται τα τελευταία χρόνια τα λεγόμενα «πράσινα» μοντέλα. Αυτά χωρίζονται σε απλά υβριδικά, plug-in υβριδικά (έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικό μοτέρ, καθώς και μπαταρίες που φορτίζουν στην πρίζα) και αμιγώς ηλεκτρικά (δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους, καθώς διαθέτουν μόνο ηλεκτροκινητήρα).

Οι σημαντικότερες κατηγορίες νέων αυτοκινήτων

  • Σουπερμίνι

Τη στιγμή που στην Ευρώπη το κοινό στρεφόταν στα SUV και τα crossover, στην Ελλάδα τα σουπερμίνι (μοντέλα της κατηγορίας Β) έγιναν τα πιο δημοφιλή, λόγω της προσιτής τιμής τους. Ακόμη και σήμερα παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων, καθώς αρκετά από αυτά πωλούνται σε σχετικά προσιτές τιμές (από 12.000 έως 14.000 ευρώ). Τα σουπερμίνι έχουν μήκος γύρω στα 4 μέτρα, ενώ ο χώρος αποσκευών τους (κοντά ή άνω των 300 λίτρων) καλύπτει τις ανάγκες μίας μικρής οικογένειας. Συνήθως εφοδιάζονται με μικρού κυβισμού τούρμπο κινητήρες βενζίνης, ενώ ορισμένα φέρουν και υβριδική τεχνολογία.

  • Τα μικρά SUV

Έχουν παραπλήσιο μήκος με τα σουπερμίνι, όμως το μεγαλύτερο ύψος τους χαρίζει πιο ευρύχωρο εσωτερικό. Παράλληλα, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος τα καθιστά ιδανικά για όσους αρέσκονται σε αποδράσεις από την πόλη. Οι τιμές των B-SUV αρχίζουν από περίπου 15.000 ευρώ.

  • Τα μικρομεσαία οικογενειακά

Πριν την κρίση η κατηγορία C αποτελούσε το επίκεντρο της ελληνικής αγοράς, καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονταν άκρως δημοφιλή οικογενειακά μοντέλα. Το μερίδιό τους έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω της ανόδου των SUV, όμως αρκετές ελληνικές οικογένειες εξακολουθούν να τα προτιμούν. Ελάχιστα από αυτά κυκλοφορούν και σε τετρακίνητη έκδοση. Αρκετά σύγχρονα μικρομεσαία έχουν κινητήρες 1.000 κ.εκ., με όφελος τόσο στην κατανάλωση όσο και στα πάγια έξοδα. Οι τιμές τους αρχίζουν από τα 15.000-16.000 ευρώ.

  • Τα κόμπακτ SUV

Τα μικρομεσαία SUV καταφέρνουν να συνδυάσουν μοντέρνα εμφάνιση, χώρους ενός οικογενειακού αυτοκινήτου και αυξημένες δυνατότητες κίνησης μακριά από το ασφάλτινο οδικό δίκτυο. Για αυτό οι πωλήσεις τους στην Ευρώπη και την Ελλάδα ανεβαίνουν διαρκώς. Οι περισσότερες πωλήσεις αφορούν μοντέλα με κίνηση στους δύο τροχούς, όμως αρκετοί επιλέγουν τις εκδόσεις 4×4. Οι τιμές τους ξεκινούν κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ.

  • Τα μεσαία και μεγάλα οικογενειακά

Το μερίδιό τους περιορίζεται, καθώς αρκετοί από όσους είχαν παλαιότερα ένα στην κατοχή τους προτιμούν πια ένα μεγάλο SUV, το οποίο δεν υπολείπεται σε χώρους ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κινηθεί σε κάθε έδαφος.

  • Μεσαία και μεγάλα SUV

Οι πωλήσεις τους στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της υψηλής τιμής τους, η οποία ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Οι τιμές των πολυτελών SUV φθάνουν συχνά σε εξαψήφιο αριθμό.

  • Πολυμορφικά – κάμπριο

Πρόκειται για δύο κατηγορίες που έχουν δεχτεί έντονες πιέσεις από την κρίση αλλά και την επέλαση των SUV. Τα πολυμορφικά (MPV) προσφέρουν πλούσιους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, ενώ τα κάμπριο χαρίζουν αίσθημα ελευθερίας όταν τα οδηγείς με ανοιχτή την οροφή.

  • Επιβατικά βαν

Πρόκειται για αυτοκίνητα που βασίζονται στα επαγγελματικά βαν, όμως φέρουν 5 ή 7 θέσεις. Τα επιλέγουν άτομα που κάνουν δραστηριότητες υπαίθρου (π.χ. σέρφινγκ ή ποδηλασία) και αναζητούν μεγάλους χώρους για την μεταφορά του εξοπλισμού τους.