Τα «γαλάζια παιδιά» παίρνουν τα έργα τα καλά

Ένα άρθρο του Αντώνη Τελόπουλου

Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, εργολάβος δημόσιων έργων και πρόεδρος της τοπικής Ν.Δ., Ακης Παρασκευόπουλος, πρωταγωνιστεί σε κλειστές δημοπρατήσεις που είναι μεν νομότυπες αλλά το αποτέλεσμά τους οδηγεί στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία, καθώς μέσω της κλειστής διαδικασίας και όχι ενός ανοιχτού διαγωνισμού οι συμμετέχοντες εργολάβοι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μικρές εκπτώσεις έναντι του συνολικού προϋπολογισμού.

Εκτός από τις απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων σε «ημέτερους» και το ευρύτερο πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία, φαίνεται πως τα «γαλάζια παιδιά» καταφέρνουν να πετυχαίνουν για τους εαυτούς τους και τους συνεργάτες τους πολύ χαμηλές εκπτώσεις ως εργολάβοι δημοσίων έργων, με το Δημόσιο να χάνει –νομίμως βέβαια– δεκάδες εκατομμύρια.

Ενα τέτοιο φαινόμενο δείχνει να ευδοκιμεί στον Εβρο, εκλογική περιφέρεια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, όπου ο εκλεκτός του εργολάβος δημόσιων έργων και πρόεδρος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, Ακης Παρασκευόπουλος, πρωταγωνιστεί σε κλειστές δημοπρατήσεις δημόσιων έργων που είναι μεν νομότυπες αλλά το αποτέλεσμά τους οδηγεί στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία, καθώς μέσω της κλειστής διαδικασίας και όχι ενός ανοιχτού διαγωνισμού οι συμμετέχοντες εργολάβοι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μικρές εκπτώσεις έναντι του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Εβρου, λοιπόν, που με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΕΠ Εβρου (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) είχε πρόσβαση στο μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα την εποχή Δημητριάδη, όχι μόνο συμμετέχει σ’ αυτές τις κλειστές διαδικασίες δημοπράτησης δημόσιων έργων αλλά παράλληλα συνεργάζεται ως υπεργολάβος και με τον δεύτερο συμμετέχοντα και τυπικά ανταγωνιστή του στη διαδικασία αυτή.

Η διαδικασία αυτή έχει ως εξής: Καλούνται στην κλειστή διαπραγμάτευση με το ελάχιστο όριο των τριών υποψηφίων εργολάβων για έργα εκατομμυρίων συνήθως οι τρεις συγκεκριμένοι εργολάβοι: α) η εταιρεία του προέδρου της τοπικής Ν.Δ., Ακη Παρασκευόπουλου, β) η Μ.Κ. κ ΣΙΑ Ε.Ε. και μια τρίτη κατασκευαστική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη. Αυτοί οι συγκεκριμένοι, όμως, έχουν μεταξύ τους συνεργασία με κοινοπραξίες σε διάφορα έργα, χτυπούν τα έργα εκατομμυρίων είτε με κλειστές διαπραγματεύσεις είτε με ανοιχτούς διαγωνισμούς δίνοντας μονοψήφιες εκπτώσεις, ενώ η μεταξύ τους διαφορά στις εκπτώσεις που δίνουν είναι εκατοστά μονάδας.

Διαβάστε ακόμη  Ακρίβεια: Πλήρης απουσία ελέγχων στην αγορά και μέτρα που δεν εφαρμόζονται

Ας σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί αντίστοιχων έργων αποδίδουν εκπτώσεις 30%-50%. Η σχέση των τριών εταιρειών και οι κοινές τους επιδιώξεις προκύπτουν και από μεταξύ τους υπεργολαβίες (όταν δηλ. η μία εταιρεία είναι ανάδοχος, δίνει ποσοστό επί του έργου στην άλλη εταιρεία). Η πρακτική που αναλύσαμε θα είχε αποφευχθεί εάν προκρινόταν από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού και όχι της πρόσκλησης κλειστής διαπραγμάτευσης. Αντιθέτως, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο και ο δήμαρχος, που είναι ο διαπραγματευτής στις κλειστές διαπραγματεύσεις, να καλεί τις εν λόγω τρεις εταιρείες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν αναλογιστεί κανείς πως μερικούς μήνες πριν η στάση του κ. Παρασκευόπουλου, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει τον εν ενέργεια δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, είχε δημιουργήσει τριγμούς στην Τοπική Νέα Δημοκρατία, με πολλά μέλη της να αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο κ. Παρασκευόπουλος, ωσάν τον Απόστολο Παύλο στον δρόμο για τη Δαμασκό, άλλαξε άρδην κοσμοθεωρία και επεδίωκε το άνοιγμα της Ν.Δ. σ’ έναν κεντροαριστερό υποψήφιο.

Πηγή: efsyn.gr