Τα νέα της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης – Προβολή της βραβευμένης ταινίας – ” Στην αυλή του σχολείου / Playground “

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Φοιτητικό Σύλλογο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης “Δημήτριος Γληνός” προβάλλει τη Δευτέρα 20/3 στις 20.15 και την Τρίτη 21/3 στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης τη βραβευμένη ταινία που πραγματεύεται το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού ” Στην αυλή του σχολείου / Playground” της Λορά Βαντέλ.

image.png

Υπάρχει κάτι πιο αθώο αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό, από την πρώτη μέρα σε καινούριο σχολείο για ένα 7χρονο παιδί;

 Τυφλόμυγα και τιμωρίες, γέλιο και φόβος, η  επίπονη και απαραίτητη ανάγκη του ανήκειν και η δύσκολη συνθήκη του σχολικού εκφοβισμού, 

μέσα από τα μάτια (και το ύψος) των παιδιών, 

σε ένα εκπληκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Κάπου στο σημερινό Βέλγιο, η επτάχρονη Νόρα και ο μεγάλος της αδερφός, ο Αμπέλ, επιστρέφουν στα θρανία για τη νέα σχολική σεζόν. Όταν η Νόρα γίνεται μάρτυρας του bullying που δέχεται ο αδερφός της από τους συμμαθητές του, σπεύδει να τον προστατεύσει λέγοντάς τα όλα στον πατέρα τους. Αλλά ο Αμπέλ την αναγκάζει να σωπάσει. Μουδιασμένη από αυτή την κρίση αφοσίωσης, η Νόρα θα προσπαθήσει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών και στον κόσμο των ενηλίκων. Κινηματογραφικά μοναδική ταινία που θέτει στο επίκεντρο την παιδική εμπειρία, στη δύσκολη συνθήκη του σχολικού εκφοβισμού.

image.png

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Βραβείο Fipresci Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών 2021

Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2021

Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Λονδίνου 2021

Ειδικό Βραβείο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων Φεστιβάλ Σεράγεβο 2021

Επίσημη Πρόταση Βελγίου Βραβεία Όσκαρ 2022

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με τον Φοιτητικό Σύλλογο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης “Δημήτριος Γληνός”.

image.png

Σημείωμα σκηνοθέτιδος Λορά Βαντέλ

Η παιδική ηλικία είναι η εποχή των πρώτων ανακαλύψεων, όταν η ζωή και οι σχέσεις βιώνονται με πολύ έντονο τρόπο. Είναι η στιγμή που σχηματίζεται και κατασκευάζεται ο ψυχισμός μας. Το ξεκίνημα του σχολείου συχνά καθορίζει την άποψή μας για τον κόσμο ως ενήλικες. Εκτός από το να μαθαίνουμε γραφή και ανάγνωση, πάνω απ’ όλα εξερευνούμε τη σχέση μας με τους άλλους.

Επέλεξα ως πλαίσιο το σχολείο, και συγκεκριμένα την αυλή, γιατί αποτελεί μια μικροκοινωνία, κι εκεί τίθεται το θέμα της ένταξης. Παρατήρησα παιδιά σε παιδικές χαρές για μήνες πριν κάνω την ταινία και εντόπισα μια αίσθηση “εδαφικότητας”. Προσπαθούν όλοι να πάρουν τη θέση τους. Είναι το πρώτο μέρος όπου μαθαίνουμε να συναναστρεφόμαστε με τους άλλους, εκτός της οικογένειάς μας. Ό,τι συμβαίνει εκεί, αντανακλά σε πολλά επίπεδα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και στον κόσμο.

Επίσης, τα αδέρφια μας μας καθορίζουν, γι’ αυτό ξεκίνησα την ιστορία από ‘κει, κι αυτή η σχέση είναι που υπονομεύεται στην ταινία. Η Νορά θα απορρίψει τον αδερφό της γιατί νιώθει ότι είναι ο μόνος τρόπος να ενσωματωθεί στο νέο κοινωνικό σύνολο. Στο θέμα της ένταξης, έχουμε συχνά την εντύπωση ότι πρέπει να ανταποκρινόμαστε στην άποψη του άλλου και να εγκαταλείπουμε κομμάτι του εαυτού μας ώστε να γίνουμε μέρος της ομάδας. Το ζήτημα της φιλίας ως πράξης απελευθέρωσης είναι κεντρικό στην ταινία. Η ομορφιά της παιδικής ηλικίας είναι γεμάτη ποίηση αλλά και σκληρότητα. Και το σύνορο μεταξύ αυτών των δύο πτυχών είναι αδιαπέραστο.

Το Στην αυλή του Σχολείου είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από το σινεμά των αδερφών Νταρντέν, έμαθα πολλά από τις ταινίες τους. Είναι όμως κι από τους Αμπάς Κιαροστάμι, Μπρούνο Ντιμόν, Μίκαελ Χάνεκε, Σαντάλ Ακερμάν. Το κοινό στοιχείο τους είναι ότι δείχνουν τον άνθρωπο στα χειρότερά του, αλλά το κάνουν με τόση αγάπη και ευγένεια, που πάντα καταφέρνουν να τον επαναφέρουν στην πιο δίκαιη και όμορφη κατάστασή του. Αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ. 

Συντελεστές
Σενάριο | Σκηνοθεσία: Λορά Βαντέλ
Παραγωγή: Στεφάν Λοέ (Dragons Films)
Συμπαραγωγή: Ζαν ντε Κλερκ (Lunamine)
Φωτογραφία: Φρεντερίκ Νουαρόμ
Ήχος: Τόμας Γκριμ-Λάντσμπεργκ
Μοντάζ: Νικολά Ραμπλ
Πρωταγωνιστούν: Μάγια Βαντερμπέκ, Γκούντερ Ντουρέ, Καρίμ Λεκλού, Λορά Βερλίντεν
Διάρκεια: 81′
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Βέλγιο, 2021