Τις εξελίξεις γύρω από το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος Antonov που μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές και συνετρίβη κοντά στην Καβάλα καλύπτουν αναλυτικά τα σερβικά ΜΜΕ.

Ο πολιτικός αναλυτής, Ντράγκομιρ Αντελκόβιτς, χαρακτήρισε εξωπραγματικές τις εικασίες ότι το φορτίο του αεροπλάνου που συνετρίβη προοριζόταν για την Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, οι σερβικές αρχές δεν θα τολμούσαν να συμμετάσχουν σε παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία γιατί κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα ως εχθρική ενέργεια. Η Ρωσία θα έπαιρνε θέση κατά της σερβικής κυβέρνησης και αυτό θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό στη Σερβία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων τάσσεται υπέρ της Ρωσίας.

Ομοίως, και ο Αλεκσάνταρ Ράντιτς εκτιμά πως το ότι το αεροπλάνο ήταν ουκρανικό δεν έχει καμία σημασία και ότι οι ουκρανικές εταιρείες παλεύουν για την επιβίωση στην αγορά και προσπαθούν να κερδίσουν κάποια χρήματα. Το μόνο που είναι συγκλονιστικό, είπε, είναι ότι το ίδιο μοντέλο αεροπλάνου εξακολουθεί να πετά.

Πρωτοσέλιδο είναι και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Politika με τίτλο: «Αεροσκάφος που μετέφερε πυρομαχικά από τη Σερβία συνετρίβη στην Ελλάδα».

Η Politica δίνει έμφαση επίσης στις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Άμυνας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Η εφημερίδα Kurir κυκλοφορεί και αυτή με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αεροπλάνο κατέπεσε κοντά στην Καβάλα. Τραγωδία – αεροπλάνο που μετέφερε όπλα από τη Σερβία συνετρίβη, όλο το πλήρωμα χάθηκε».

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας nova s έχει τίτλο: «Η μυστηριώδης διαδρομή του ‘Antonov’: Πήγαινε το ουκρανικό αεροπλάνο στην αμερικανική βάση;». Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους δόθηκαν την Κυριακή, ωστόσο ένα κομμάτι της διαδρομής του «Antonov» παρέμεινε μυστήριο, όμως η απάντηση μπορεί να κρύβεται στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε ακόμη  Τεράστια «μάχη» με τις φλόγες στη Θάσο να οριοθετηθεί το πύρινο μέτωπο στην που αναζωπυρώθηκε ένα 24ωρο αφού είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Ο διευθυντής της εταιρείας «Valir», Mladen Bogdanović, είπε την Κυριακή στο nova s ότι το «Antonov» μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα για την εκπαίδευση του στρατού του Μπαγκλαντές, και ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας έληξαν με την παράδοση της αποστολής στο αεροδρόμιο της Νις.

«Τι έγινε μετά από αυτό;» είναι το ερώτημα που θέτει το ρεπορτάζ και συνεχίζει αναφέροντας ότι το αεροσκάφος πέταξε στην Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κάποια στιγμή έκανε μια απρόσμενη στροφή. Ο πιλότος στη συνέχεια κατευθύνθηκε πάλι πίσω στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιον λόγο. Πάντως, εάν και είναι γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται, επίσης, κοντά στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, καθώς η συμφωνία συνεργασίας και χρήσης αυτού του λιμανιού υπεγράφη στις αρχές του έτους από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την κίνηση του «Antonov», γράφει η ιστοσελίδα και σημειώνει ότι είναι γνωστό το τι συνέβη αφότου ο πιλότος άλλαξε πορεία.

Πηγή: tanea.gr