Ταχεία μετακίνηση μεταναστών «αλά Έβρος» ζητά για τα νησιά ο αντιπεριφερειάρχης Χίου

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθείται στον Έβρο, προτείνει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, επικαλούμενος εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.
Την επιστολή κοινοποιεί επίσης στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων , στους Βουλευτές Χίου, την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και το Δήμαρχο.

Σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Η ιδιαιτερότητα των νησιών, τόσο ως νησιωτικής, όσο και ως παραμεθορίου περιοχής, επιβάλλει την ταχεία αποσυμφόρησή τους με μετακίνηση των προσφύγων/μεταναστών μετά την καταγραφή και ταυτοποίησή τους στην ηπειρωτική χώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες (εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ.).  Λόγοι εθνικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί, υπαγορεύουν την αποσυμφόρηση της Χίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στην κοινωνική συνοχή θα είναι σοβαρότατες.
Αυτή η πρακτική, της ταχείας μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών, ακολουθείται ορθώς, και με διακομματική συναίνεση, στην περιοχή του Έβρου. Οι ιδιαιτερότητες του Έβρου ως παραμεθορίου περιοχής είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές των νησιών μας. Ζητούμε συνεπώς, την αναλογική εφαρμογή της και στα νησιά μας, βασισμένοι στο σκεπτικό που συνοπτικά ανέπτυξα παραπάνω».

Διαβάστε ακόμη  Μονάδα «Δασοκομάντος» θα λειτουργήσει φέτος στην Αλεξανδρούπολη