Ταξίδι στη Σαμοθράκη και 7 λόγοι για να το πραγματοποιήσετε το συντομότερο!

Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν την έλξη και τη μαγεία που τους ασκεί στην «ενέργεια» του νησιού, θεωρώντας, εκτός των άλλων, πως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το νησί, κατά την αρχαιότητα ήταν «ιερό» και τελούνταν εκεί απόκρυφα μυστήρια, μόνο για μυημένους.

Το βέβαιο είναι πως η μοναδική φύση της Σαμοθράκης, το πράσινο, τα τρεχούμενα νερά, το πανύψηλο βουνό Σάος, που κυριαρχεί, οι ακαταμάχητες παραλίες της, η γραφική Χώρα και τα μικρά, κουκλίστικα χωριά της, τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού αλλά και οι μεσαιωνικοί της πύργοι, οι εκκλησίες της και τα λουτρά της, είναι δύσκολο να αφήσουν ασυγκίνητους τους επισκέπτες της.

Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συγκεντρωμένους επτά λόγους για να ετοιμάσετε το συντομότερο βαλίτσες για το «πιο βόρειο νησί του Αιγαίου».

#1 Οι βάθρες της Σαμοθράκης

Αν μπορεί κάποιος να απαντήσει στο πιο είναι το μοναδικό στοιχείο της Σαμοθράκης που την κάνει ξεχωριστή, τότε θα πρέπει να πει: Οι βάθρες της. Οι περισσότεροι που δεν έχουν επαφή με το νησί δεν αναγνωρίζουν καν τι σημαίνει η λέξη – κι αυτό είναι ενδεικτικό. Βάθρες λοιπόν είναι οι «φυσικές πισίνες», οι λιμνούλες που σχηματίζουν στο όρος Σάος τα ρυάκια και οι χείμαρροι μέσα στα βράχια. Πολλές από αυτές είναι εύκολα προσβάσιμες από μονοπάτια και οι επισκέπτες μπορούν και να βουτήξουν στα νερά τους. Η μεγάλη βάθρα με τον καταρράκτη της, κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, δημιουργεί ένα τοπίο που, εκ πρώτης όψεως, μάλλον παραπέμπει σε εξωτικό νησί, παρά σε ελληνικό.

#2 Το Φεγγάρι του Σάου

Το Φεγγάρι είναι η ψηλότερη κορυφή της Σαμοθράκης και ολόκληρου του Αιγαίου. Είναι άλλωστε ο λόγος που η Σαμοθράκη πήρε αυτό το όνομα, καθώς το «σάμος» σημαίνει ψηλός. Πρόκειται για ένα βουνό με ύψος 1610 μέτρα, πυκνή βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος του, ρυάκια και ποταμάκια που το διασχίζουν και σχηματίζουν τις βάθρες… Η ανάβαση στο Φεγγάρι είναι must για όσους αγαπούν την ορειβασία και τους περιπάτους στη φύση, αν και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Αντίθετα, η πεζοπορία στους πρόποδες, στις πιο εύκολα προσβάσιμες βάθρες και δίπλα στα ρυάκια είναι εύκολη υπόθεση και ιδανική για όλους.

#3 Το Ιερό των Μεγάλων Θεών

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Εκεί, κατά την αρχαιότητα, τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές των αρχαίων Ελλήνων, στις οποίες μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο οι μυημένοι. Ο θρύλος λέει πως στα Καβίρεια Μυστήρια γνωρίστηκαν οι γονείς του Μέγα Αλέξανδρου, ο Φιλιππος Β’ και η Ολυμπιάδα. Δίπλα στο Ιερό βρίσκονται τα ερείπια της Παλαιόπολης, της αρχαίας πόλης της Σαμοθράκης.

Διαβάστε ακόμη  7 μήνες μετά τις φωτιές, η απόφαση Κελέτση για ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου

#4 Η Νίκη της Σαμοθράκης

Εκεί, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, βρισκόταν και το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ένα από τα πιο γνωστά έργα αρχαιοελληνικής τέχνης παγκοσμίως. Σήμερα, το αυθεντικό άγαλμα βρίσκεται στον Λούβρο, όμως στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού μπορούν οι επισκέπτες να δουν ένα πιστό αντίγραφο.

#5 Οι παραλίες της Σαμοθράκης

Η Παχιά Άμμος είναι ίσως η δημοφιλέστερη από τις παραλίες της Σαμοθράκης, όμως οι επισκέπτες πρέπει να θυμούνται πως για να τις δουν όλες και να καταλήξουν στην… ωραιότερη θα χρειαστεί να τις επισκεφτούν με τα καΐκια που κάνουν τον γύρο του νησιού – ή με δικό τους σκάφος!

#6 Η Χώρα και οι οικισμοί

Η Χώρα του νησιού είναι χτισμένη στην πλαγιά του Σάου, με διώροφα σπίτια, με κόκκινα κεραμίδια και στενά μπαλκόνια. Θυμίζει περισσότερο ιταλική κωμόπολη παρά ελληνικό νησί και αυτό είναι ξεκάθαρο λόγω της επιρροής των Βενετών Γκατελούζων που ήταν οι ηγεμόνες της Σαμοθράκης κατά το Μεσαίωνα. Σήμερα άλλωστε, τόσο στη Χώρα όσο και σε άλλα σημεία του νησιού, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους οχυρωματικούς πύργους που έχτισαν τότε. Εκτός από τη Χώρα, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το λιμάνι, η Καμαριώτισσα συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες τα καλοκαίρια, ενώ αξίζει να δουν όλοι από κοντά και τα χωριά Θέρμα, Λάκκωμα, Ξηροπόταμο, τα Αλώνια και τον Προφήτη Ηλία.

#7 Ο Πύργος του Φονιά

Δεν υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στην Ελλάδα με ένα τόσο.. πρωτότυπο όνομα, οπότε εξορισμού, αξίζει να το δει κάποιος από κοντά. Πρόκειται για μία παραλία στο βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης, όπου βρίσκεται ένας μισοερειοπωμένος, μεσαιωνικός Πύργος. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, στο Πύργο του Φονιά έγινε κάποτε ένα φονικό και από εκεί έμεινε και το όνομα, ενώ άλλη παράδοση αναφέρει πως το φονικό έγινε από τον χείμαρρο που εκβάλλει εκεί.

Για να φτάσει κάποιος στη Σαμοθράκη χρειάζεται να πάρει το καράβι από την Αλεξανδρούπολη. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2,5 ώρες.

NewsBomb