Τεράστια «επιτυχία» της Περιφέρειας ΑΜΘ: Πρώτη στον κίνδυνο φτώχιας των κατοίκων της

Μία ακόμη πρωτιά με αρνητικό πρόσημο πέτυχε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αυτή τη φορά, στο μικροσκόπιο μπήκε ο «κίνδυνος φτώχειας» σε σχετική έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της Ελλάδας με έτος καταγραφής το 2019 και περίοδο αναφοράς εισοδήματος το οικονομικό έτος 2018, που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως αναφέρει το xronos.gr, το 2019 (περίοδος αναφοράς εισοδήματος 2018), το 17,9% του συνολικού πληθυσμού της Χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας. Ο δείκτης αυτός που κατά το έτος 2005 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2004) ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αυξητική πορεία έως το έτος 2012 όπου εκτιμήθηκε στο 23,1% ενώ άρχισε να μειώνεται από το έτος 2014.

Σε πέντε Περιφέρειες (Αττική, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ήπειρος) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαμηλότερα από αυτό της Χώρας, ενώ σε οκτώ Περιφέρειες (Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.

Μάλιστα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατέχει τα πρωτεία, με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε «κίνδυνο» φτώχειας, να είναι στο 24,3%, δηλαδή με 1 στους 4 κατοίκους να κινδυνεύουν! Το ποσοστό αυτό είναι κατά περισσότερες από 6 ποσοστιαίες μονάδες πιο υψηλό από τον πανελλαδικό μέσο όρο και κατά σχεδόν 11 ποσοστιαίες μονάδες πιο υψηλό από το αντίστοιχο της Αττικής.