«Θαύμα»: Ξεκινούν αεροψεκασμοί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης!

Όπως μας ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αύριο 3 Ιουλίου ξεκινούν οι αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί τα κουνούπια να κάνουν ‘πάρτι’ εδώ και μήνες και οι αρμόδιοι να τα ρίχνουν στις πολλές βροχές και τη γραφειοκρατία των αρμόδιων φορέων που καθυστέρησαν να δώσουν τη σχετική άδεια για τους ψεκασμούς από αέρος, το θέμα όμως είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, που η αποτελεσματικότητα των όψιμων αυτών ψεκασμών θεωρείται κάτι παραπάνω από αμφίβολη.  Να μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι για τα επόμενα δύο χρόνια οι πολίτες της ΑΜΘ θα δώσουν 11,5 εκ ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενώ για τον Έβρο αντιστοιχεί ποσό της τάξης του 1.174.281 ευρώ. Χρήματα που δυστυχώς δεν πιάνουν «τόπο», τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε κι όσο χρειάζεται η περιοχή.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών την Παρασκευή 3/7/2020.

Πεδίο Εφαρμογής-περιοχές: Στο φυσικό/αγροτικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στα φυσικά και αγροτικά οικοσυστήματα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (νότιο τμήμα) (περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης), όπου θα δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες εκτάσεις στάσιμου νερού κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ώρα εκτέλεσης αεροψεκασμών : 05:30 – 12:00

Διαβάστε ακόμη  Μία «ανάσα» πριν την τουριστική σεζόν: Ούτε Έβρος Pass, ούτε Δαδιά Pass…

Προφυλάξεις: παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο φυσικό/αγροτικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού, για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής, ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για την διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι οδηγίες που ορίζονται στην με αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.16077/09-03-2020 (ΑΔΑ:6ΔΖ946ΦΥΟ-ΖΟΗ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, με εγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 2178/56960/03-03-2020 (ΑΔΑ: 6ΔΖ9465ΦΥΟ-ΖΟΗ), έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά και το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας για το έτος 2020» (ΑΔΑ: ΨΖΖΟ465ΦΥΟ-ΜΩΘ.)

Η εφαρμογή θα γίνει:• με ευθύνη του ανάδοχου φορέα που είναι η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία «ASNS αεροεφαρμογές Ι.Κ.Ε.».• με χρήση ελικοπτέρου και είναι το HILLER SX – HBR που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.• με συνεχή επίβλεψη από αρμοδίους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.• με εγκεκριμένα για χρήση από αέρος βιολογικά βιοκτόναπου αναφέρονται στο αρ. πρωτ. 2178/56960/03-03-2020 (ΑΔΑ: 6ΔΖ9465ΦΥΟ-ΖΟΗ), έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες να εκτελεστεί ο αεροψεκασμός, θα μεταφερθεί σε επόμενη ημέρα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλέφωνα: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ τηλ. 2551355303 -2551355342