«Θέλουν να μας διώξουν από τα χωράφια μας» καταγγέλλουν οι αγρότες του Έβρου

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» Γιάννης Μαργαριτίδης. Ο κ. Μαργαριτίδης μετέφερε την αγωνία του αγροτικού κόσμου της περιοχής, που χρόνια τώρα αγωνίζεται «κόντρα στα εμπόδια που μας βάζουν με τις αντιαγροτικές και φορομπηχτικές πολιτικές τους η ΕΕ και οι Ελληνικές κυβερνήσεις». Όπως ανέφερε, πλέον είναι ξεκάθαρος ο στόχος τους: «Θέλουν να μας διώξουν από τα χωράφια μας. Θέλουν το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, της μεταποίησης, της εμπορίας, της διατροφής δισεκατομμυρίων ανθρώπων, να περάσει σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και λίγους νεοτσιφλικάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαριτίδη, με τις πολιτικές των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων, της συνυπευθυνότητας, της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, της επιδοτούμενης καταστροφής αγροτικών προϊόντων, του ξεριζώματος καλλιεργειών, της ακρίβειας στα λιπάσματα, τα εφόδια , η χώρα μας μετατράπηκε από το 1985 σε χώρα εισαγωγική και σήμερα ξοδεύει πολλά δις για να εισάγει αγροτικά προϊόντα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός που επικαλέστηκε ο κ. Μαργαριτίδης, ότι στην δεκαετία 2000 – 2010 οι μικρομεσαίοι αγρότες μειώθηκαν κατά 35%.

Η συμμετοχή του Ακαθάριστου Γεωργικού Προϊόντος στο ΑΕΠ της χώρας έπεσε από το 14,6% στο 2,5%.

Όσο για τις επιδοτήσεις, σημείωσε πως αυτές «λειτούργησαν σαν ένα καλό εργαλείο για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 20% μεγαλοαγροτών παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων ενώ οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μοιράζονται μόνο το 20%».

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Υποχωρεί η σκόνη και καθαρίζει η ατμόσφαιρα – Πού θα σημειωθούν βροχές και…χιονοπτώσεις

Χαρακτήρισε τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως «θανατηφόρα», ενώ αναφέρθηκε σε τοπικού χαρακτήρα αιτήματα-προβλήματα, όπως:

 

* Παραμένει προβληματική η αντιπλημμυρική προστασία του νομού μας, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 50 με τα μηχανήματα εκείνης της εποχής και για τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Από τότε και μέχρι σήμερα μόνο μπαλώματα.

 

* Τα αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν ακαθάριστα για πολλά χρόνια και δημιουργούν συνεχώς τεράστια προβλήματα.

 

* Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα χωριά μας γιατί δυστυχώς και εμείς οι αγρότες έχουμε ανάγκη από γιατρό, συνεχώς υποβαθμίζονται. Ο αγροτικός γιατρός δεν υπάρχει.

 

* Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ συνεχώς διογκώνονται.

 

Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο, οι αγρότες εξακολουθούν να προσπαθούν και να αισιοδοξούν: «Μπορούμε να καταφέρουμε, χρειάζεται να βελτιώσουμε την οργάνωσή μας και τον συντονισμό μας με τους άλλους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Μαργαριτίδης, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνήσεων, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή».