Θεοδωρικάκος: Η Τουρκία πρέπει να λάβει το ισχυρό μήνυμα της συνάντησης με τους 27 πρέσβεις στα σύνορα του Έβρου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στον φράχτη στα σύνορα του Έβρου όπου περπατώντας κατά μήκος του χαιρέτησε του άνδρες της δύναμης που έχει αναλάβει την φύλαξη των συνόρων

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης με 27 πρέσβεις χωρών της Ε.Ε. άμεσα συνδεδεμένες με την Συνθήκη Σένγκεν και την Βρετανία. Ο κ. Θεοδωρικάκος, απέστειλε μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης μέσω της ενημερωτικής συνάντησης που είχε, με τους 27 πρέσβεις χωρών της Ε.Ε. σχετικά με την αποφασιστική φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων με την γείτονα χώρα, καθώς και της στήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει αναλάβει την φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία, τονίζοντας ότι….

«Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και – συνεπώς – τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά. Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή»

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε, μετέβη με τους 27 πρέσβεις στον Φράχτη στις Φέρρες, όπου παρουσίασε σε διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών, την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ενδεικτικά τους ανέφερε, ό,τι κατά την διάρκεια του έτους 2022, αναχαιτίστηκε η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ μέσα στο ίδιο έτος περίπου 1.500 διακινητές συνελήφθησαν. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία, ανέφερε ότι 300 με 400 παράνομοι μετανάστες, καθημερινά σε ημερήσια βάση, αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να εισέλθουν στην χώρα.

Αναφερόμενος στην δύναμη της Frontex και στον θετικό επιχειρησιακό της ρόλο, ανακοίνωσε ότι εντός του 2023, η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα, με τα 250 άτομα εξ΄αυτών να αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στον επόμενο μήνα.

Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης.

«Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για ένα οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης, αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζεται ξεκάθαρα πάνω σε μία πολιτική ατζέντα, αφού αυτό το δίκτυο στρέφεται ευθέως ενάντια στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τονίζοντας ότι….

«Στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών»

Αναφορικά με τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες σχετικά με τις ενέργειες της Κυβέρνησης και του Ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση με το σχέδιο «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναβαθμίζει τα μέτρα προστασίας στα σύνορα της. Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, τόνισε ότι η Ελλάδα σε πρώτη φάση, προχωρά στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, του οποίου η έκταση αυτή την στιγμή εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου, ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του, από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας.

Διαβάστε ακόμη  Θίχτηκε ο Ηλίας Δαστερίδης από την αγωνία μίας εκπαιδευτικού


Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επωμίζεται μεγάλο βάρος, από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και δίνει ιδιαίτερο βάρος και προσοχή στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων

«Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη – μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα».

«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας».

Διαμηνύοντας προς τους πρέσβεις και επισημαίνοντας τους ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικου από την γείτονα χώρα…

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη – Τάκη Θεοδωρικάκου στο βίντεο που ακολουθεί: