Θράκη: Αύξηση απείθαρχων διακινητών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων

Διψήφιο αριθμό συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών έχουμε σε καθημερινή πλέον βάση στη Θράκη τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κυκλώματα διακινητών να «σπρώχνουν» στην ενδοχώρα μη νόμιμους μετανάστες ή πρόσφυγες με κάθε δυνατό τρόπο.

Σε αυτό το κυνήγι όμως, τίθενται σοβαροί κίνδυνοι όχι μόνο για τους διακινούμενους που ρισκάρουν τη ζωή τους, αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Αυξημένοι ποσοστιαία το τελευταίο διάστημα είναι οι απείθαρχοι διακινητές, που δεν σταματούν όταν γίνονται αντιληπτοί από την ΕΛΑΣ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς παρατηρεί «πάρα πολύ αυξημένη κίνηση (διακινητών) το τελευταίο διάστημα» φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι «στις 26/07 μόνο ο Νομός Ροδόπης είχε τέσσερις συλλήψεις διακινητών», μη κρύβοντας πάντως πως «κάθε καλοκαίρι έχουμε αύξηση των ροών», φέτος όμως οι διακινήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, με δεδομένο πως είχαν μειωθεί -αναγκαστικά- όταν η κυκλοφορία οχημάτων ήταν περιορισμένη.

Οι μεταναστευτικές ροές εντοπίζονται κυρίως στον κεντρικό Έβρο, σε σημεία που δεν έχει αναπτυχθεί ο φράχτης, αλλά και μέσω Βουλγαρίας τους τελευταίους μήνες. Οι συνοριοφύλακες του Έβρου αναμένουν τη νέα ενίσχυση προσωπικού, τη θέση σε πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης των συνόρων και λοιπών τεχνικών μέσων διευκόλυνσης της εργασίας τους, καθώς και την ολοκλήρωση του φράχτη. «Δεν είναι μόνο ο Έβρος» όμως παραδέχεται ο πρόεδρος, που ζητάει ενίσχυση της συνοριοφυλακής και στη δεύτερη “ζώνη” δηλαδή τη Ροδόπη.

Στοίχημα η πάταξη των κυκλωμάτων

Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο με οκτώ τραυματίες (επτά διακινούμενους κι έναν διακινητή-οδηγό) στο ύψος της Νίψας στην Εγνατία, ο κος Γιαλαμάς επαναλαμβάνει την προειδοποίησή του: «έχουμε φαινόμενα με εγκληματίες διακινητές να μη συμμορφώνονται στα σήματά μας και να έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε στη Νίψα, που από όσο γνωρίζω δεν υπήρχε καν καταδίωξη του οχήματος, αλλά ήταν από την ιλιγγιώδη ταχύτητα λόγω της οποίας έχασε τον έλεγχο του οχήματος […], οι συλλήψεις μας το τελευταίο διάστημα δεν είναι κυρίως από εμπόλεμες περιοχές, όπως είχαμε από τη Συρία, αλλά από χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχει καμία εμπόλεμη κατάσταση […]. Όταν οι διακινητές επιλέγουν ανήλικους ή χωρίς άδεια οδήγησης οδηγούς κι όταν στοιβάζονται τόσες ανθρώπινες ψυχές μέσα σε ένα όχημα…».

Στοίχημα, σύμφωνα με τον κο Γιαλαμά, είναι η πάταξη της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση διακίνησης ανθρώπων, με διακρατική συνεργασία, και τη συμμετοχή των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης της Θράκης. Συγχρόνως, πάντως, ο πρόεδρος δείχνει ξανά με το δάχτυλο την Τουρκία, στην οποία αποδίδει «υβριδικό πόλεμο» προς την Ελλάδα, όχι όπως πέρσι με «μαζική εισβολή» αλλά με «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού κι ανοίγει την “κάνουλα”».