Τι απαντούν τα υπουργεία στη Νατάσα Γκαρά για τις ενέργειες αποκατάστασης ζημιών στη Σαμοθράκη

Μέσα στον επόμενο 1μιση μήνα θα γίνει εκπονηθούν δυο σημαντικές μελέτες για τη Σαμοθράκη για να μπορέσουν να γίνουν έπειτα, έργα θωράκισης από πλημμύρες αλλά και υποδομές γεωθερμίας.

Οι δυο μελέτες “Master Plan Αντιπλημμυρικής προστασίας νήσου Σαμοθράκης” και “Μελέτη Υποδομών Γεωθερμίας Νήσου Σαμοθράκης” θα γίνουν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως τονίζει στην απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Νατάσας Γκαρά το Υπουργείο, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ευθύνη της Περιφέρειας όμως οι δυο παραπάνω μελέτες θα γίνουν άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου.

Σχετικά με την καταγραφή ζημιών και την οριοθέτηση πληγείσας περιοχής, το υπουργείο τονίζει η αρμόδια υπηρεσία του συνέταξε σχέδιο Κ.Υ.Α το οποίο προωθείται για υπογραφή από συναρμόδιους υπουργούς και ότι σύμφωνα με την Κ.Υ.Α προβλέπεται δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο σε αναλογία 60% και 40% αντίστοιχα. Έγινε αυτοψία σε 66 κτίρια που κρίθηκαν “προς επισκευή” και η εκτίμηση της στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 396.000 ευρώ περίπου.

Από το υπουργείο Εργασίας η απάντηση που δόθηκε στη βουλευτή σχετικά με τις ενέργειες για τη Σαμοθράκη αναφέρει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης ως εξής:

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Με σκόνη και λασποβροχές η Δευτέρα – Σε άνοδο η θερμοκρασία

-Οικονομική ενίσχυση, ποσού 586,94 Ευρώ σε κάθε οικογένεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

-Εκτός των 586,94 Ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 586,94 Ευρώ.

-Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 586,94 Ευρώ λαμβάνουν και οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και επιδοτείται από την πρόνοια.

-Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 5.869,41 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή κύριας οικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής. –

-Οικονομική ενίσχυση 4.402,05 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη θεομηνία.

Για τις παραπάνω οικονομικές ενισχύσεις θα πρέπει να μεριμνήσει ο Δήμος Σαμοθράκης ώστε να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά, να τα ελέγξει και να τα προωθήσει στο Υπουργείο. Μέχρι στιγμής όπως σημειώνει το Υπουργείο, δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Δείτε παρακάτω τα έγγραφα με τις απαντήσεις των Υπουργείων

 

[pdf-embedder url=”https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2017/11/1077.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2017/11/2531-ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ.pdf” title=”2531 ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ”]

[pdf-embedder url=”https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2017/11/2531erot17_signed.pdf”]