Τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία ασύλου για τους 8

 

«θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι «συμμετείχαν σε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής νομιμότητας», τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη.

Κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή υπάρχει περίπτωση να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών. Επισημαίνεται ότι οι διεθνείς Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία «δεν υπάρχει θανατική ποινή».

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου

Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικόελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

Αύριο η συνομιλία Τσίπρα-Ερντογάν

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Οι χειριστές του τουρκικού ελικοπτέρου  προφασίστηκαν βλάβη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Αμέσως, το αρχηγείο τακτικής αεροπορίας έδωσε εντολή απογείωσης σε ένα ζεύγος ελληνικών F-16 επιφυλακής που προσέγγισαν το τουρκικό Black Hawk προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις των Τούρκων. Παρά το γεγονός ότι είχε εκπέμψει σήμα mayday, το τουρκικό ελικόπτερο δεν προσγειώθηκε στον πρώτο διαθέσιμο χώρο όπου θα μπορούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά ζήτησε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Aλεξανδρούπολης όπου και ακινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

Η μουσουλμανική μειονότητα επί ποδός

Με κοινή ανακοίνωσή τους στην Θράκη, το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας, καλούσαν τους πολίτες-μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλοαπό την Ελλάδα.

Επίσης, καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το γενικό προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της γειτονικής κυβέρνηση

ΠΗΓΗ: ΑΠε,ΕΡΤ-1 Επιμέλεια: Γιώργος Σιδέρης