Τι είναι η «Επιχείρηση Κόκκινος Δράκος» και τι κάνει στην Αλεξανδρούπολη;

Με την κωδική ονομασία «Κόκκινος Δράκος» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεχυθεί σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξανδρούπολης, ψάχνοντας για παραβάσεις, κυρίως σε καταστήματα ενδυμάτων κινεζικής προέλευσης, τα οποία διεκδικούν ένα σημαντικό μερίδιο από τον τζίρο των τοπικών αγορών.

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν, εκτός από την Αλεξανδρούπολη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Πάτρα, την Κόρινθο και τα Ιωάννινα. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν από «μαϊμού» εταιρίες και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων, μέχρι και λογισμικό για να εκδίδουν «μαϊμού αποδείξεις»…

Για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στα οποία – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνονταν η σχετικά χαμηλή δηλούμενη κερδοφορία και η χαμηλή απόδοση Φ.Π.Α.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το voria.gr, από τους συνολικά 140 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, που έγιναν σε μία μόνο μέρα, προέκυψαν:

-Σωρεία παραβάσεων για μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων λιανικής από ενενήντα τρεις επιχειρήσεις. Η παραβατικότητα ξεπέρασε το 66%, καθώς δύο στις τρεις επιχειρήσεις απέφευγαν την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε μία, μάλιστα, περίπτωση υπήρξε και παρεμπόδιση του ελέγχου.

-Μία περίπτωση με ενδείξεις παραποιημένου λογισμικού έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
-Μία περίπτωση, όπου κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία, καθώς – κατά τη διενέργεια του ελέγχου – διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξέδιδε αποδείξεις μόνο για τις συναλλαγές, που γίνονταν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

-Τρεις περιπτώσεις, όπου επιχειρήσεις είχαν κάνει πρόσφατα έναρξη εργασιών, με έδρα, όπου λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών και χωρίς να αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά ο τρόπος μεταβίβασης των εμπορευμάτων τους στις νεοϊδρυθείσες.
Η επιχείρηση συνεχίζεται, όπως και η περαιτέρω έρευνα των παραπάνω επιχειρήσεων σύμφωνα με κύκλους της ΑΑΔΕ.