Τι είναι το Γόπα Project και γιατί έρχεται στην Αλεξανδρούπολη!

Ψήφισε και εσύ ! Γόπα project και στην Κοινότητα Αλεξανδρούπολης!

Το Γόπα project είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2019 στο δήμο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Τhis is Athens – Polis”.

Το project αυτό υιοθετεί πλέον και η Αλεξανδρούπολη με τοποθέτηση αστικών σταχτοδοχείων. Για αρχή σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ναΐτίδη, η τοποθέτηση θα γίνει σε 2 σημεία στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και στη συνέχεια μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επέκταση και σε άλλα σημεία όπως η παραλιακή κτλ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ναΐτίδη, η καθαριότητα του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελληνικών πόλεων και αποτελεί πρωταρχικό μέλημα στο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών , η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Το project αφορά την δημιουργία ενός αστικού σταχτοδοχείου το οποίο αφενός έρχεται να καλύψει την απουσία δημόσιων σταχτοδοχείων, στο κέντρο της πόλης, στις παραλίες και στους οικισμούς μας και αφετέρου να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο. Το σταχτοδοχείο μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας ενθαρρύνει τους καπνιστές να το χρησιμοποιήσουν.

Κάθε σταχτοδοχείο εμφανίζει μια ερώτηση και δύο απαντήσεις. Οι καπνιστές ψηφίζουν με την «γόπα» του τσιγάρου τους επιλέγοντας μία από τις δύο απαντήσεις. Τα απορρίμματα στοιβάζονται πίσω από ένα διάφανο μέτωπο σε δύο στήλες, δείχνοντας ποια απάντηση είναι πιο δημοφιλής. Κάθε σταχτοδοχείο περιέχει και ένα διαφορετικό ερώτημα το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα.

Ουσιαστικά η εφαρμογή του προγράμματος σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να «εκπαιδεύσει» τους καπνιστές έτσι ώστε να μην πετούν το τσιγάρο τους στο δημόσιο χώρο και στις παραλίες αλλά στον εκάστοτε ειδικό αστικό εξοπλισμό.
Έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων παρεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 46%.