Αποτελούν συστάδες από κοκκινωπές φλέβες που απλώνονται κυρίως στην περιοχή των ποδιών σαν ιστοί αράχνης και συνιστούν λεπτά τριχοειδή αγγεία που έχουν «σπάσει».

Ο λόγος για τις ευρυαγγείες οι οποίες συχνά δημιουργούν σοβαρό αισθητικό πρόβλημα που ενδέχεται να συνυπάρχει και με ενοχλήσεις, όπως αίσθημα βάρους και πρήξιμο των ποδιών, μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Σε πολλά περιστατικά, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου ενοχλήσεις.

Δείτε παρακάτω πώς εμφανίζονται οι ευρυαγγείες και με ποιον τρόπο μπορούν να προληφθούν αν εμφανιστούν.

Τι είναι οι ευρυαγγείες & πώς εμφανίζονται

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται στο δέρμα των κάτω άκρων κυρίως και με το πέρασμα του χρόνου, τείνουν να πληθαίνουν. Γι αυτό σταδιακά προκαλούν έντονο αισθητικό πρόβλημα στα σημεία που εμφανίζονται.

Η αμηχανία που προκαλεί το αισθητικό ζήτημα σε μερικά άτομα είναι αυτό που τα κινητοποιεί ώστε να αναζητήσουν λύση για την αποκατάσταση του με κάποια ιατρική, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. 

Οι ευρυαγγείες των ποδιών στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελούν δερματολογικής φύσης πρόβλημα, όπως μπορεί να θεωρούν πολλοί άνθρωποι. Συνιστούν όμως, φλεβολογικό πρόβλημα και υποδηλώνουν πως συντρέχει ζήτημα υγείας στον οργανισμό.

Οι ιατροί θεωρούν ότι οι ευρυαγγείες εκδηλώνονται συνήθως όταν υπάρχει στον οργανισμό του ασθενούς φλεβική νόσος στο πολύ αρχικό στάδιό της. Είναι δηλαδή, η απαρχή μιας συνηθισμένης φλεβολογικής πάθησης που οι ειδικοί γνωρίζουν πως είναι κληρονομική.

Αναπτύσσονται κυρίως στα άκρα -πιο συχνά των γυναικών- και συνδέονται άμεσα με τη γενετική προδιάθεση του οργανισμού κάθε ατόμου. Αν η προδιάθεση του ασθενούς συνδυαστεί με πολύωρη ακινησία σε όρθια στάση, με διαταραχές του ορμονικού συστήματος ή την παχυσαρκία, η εκδήλωση των ευρυαγγειών είναι πιθανό να συμβεί.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τις ευρυαγγείες

Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν ευρυαγγείες να υιοθετούν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, ώστε να αποφεύγεται η πρόσληψη βάρους που επιβαρύνει τον οργανισμό και επιταχύνει την εκδήλωση της πάθησης.

Επιπλέον, συστήνουν να αποφεύγουν την ορθοστασία όσο το δυνατόν και όσοι εργάζονται σε πολύωρη ακινησία σε όρθια στάση, να φροντίζουν με επιμέλεια για την ξεκούραση των ποδιών τους κατά τη βραδινή ρουτίνα στο σπίτι.

Για τα άτομα που χρησιμοποιούν αποτριχωτικές μεθόδους, οι ειδικοί προτείνουν να μην επιλέγουν εκείνες που αποσπούν βίαια την τριχοφυΐα από την επιδερμίδα καθώς τραυματίζουν το δέρμα και συμβάλλουν στην εμφάνιση ευρυαγγειών.

Οι ιατροί αναφέρουν πως η άμεση αντιμετώπιση των πρώτων ευρυαγγειών που εμφανίζονται, κρίνεται ως επιτακτική καθώς η εξάπλωσή τους μπορεί να είναι γρήγορη και κατ’ επέκταση, πιο δύσκολη η θεραπεία τους μετά.

Όσον αφορά στην άθληση, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως το περπάτημα και το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για τα πόδια που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν ευρυαγγείες. Η ξεκούραση δε, των ποδιών είναι και αυτή απαραίτητη και καλό είναι να τοποθετούνται ανασηκωμένα.

Κατά τις περιόδους οπότε η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη, συστήνεται να αποφεύγεται η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο, χωρίς τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε κατά νου ότι οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι αντιμετωπίζουν εύκολα και ανώδυνα τις ευρυαγγείες και εφαρμόζονται κυρίως με δύο μεθόδους, το laser και τη σκληροθεραπεία.