Τι σημαίνει πρακτικά η αδειοδότηση της Γεωθερμίας στην Αλεξανδρούπολη από τη ΡΑΕ

Πολύς ο λόγος το τελευταίο διάστημα για τη Γεωθερμία στην Αλεξανδρούπολη και η είδηση της πρώτης αδειοδότησης εκμετάλλευσης πανελλαδικά στην Αλεξανδρούπολη προκάλεσε μεγάλη χαρά στους αρμόδιους. Πολύς κόσμος όμως ακόμα δεν γνωρίζει τις σημαντικές δυνατότητες που θα δώσει η αδειοδότηση αυτή στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, θα έχουν μελλοντικά την επιλογή της θέρμανσης από γεωθερμία . Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία υπογράφει ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, χορηγήθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης άδεια διανομής θερμικής ενέργειας, προερχόμενης από γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας, δηλαδή, χαμηλής περιεχόμενης θερμοκρασίας (μέχρι 90ο C).

Προς το παρόν βέβαια το δίκτυο διανομής δεν υπάρχει ήταν όμως άκρως σημαντικό να δοθεί η άδεια αυτή για να προλάβει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να εντάξει την κατασκευή του δικτύου διανομής σε πρόγραμμα χρηματοδότησης που έτρεχε και ήταν στη λήξη του, όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος ενέργειας Γιάννης Φαλέκας στο Alexpoli.gr.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Με σκόνη και λασποβροχές η Δευτέρα – Σε άνοδο η θερμοκρασία

Όταν θα κατασκευαστεί το δίκτυο διανομής, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης θα μπορούν να απολαμβάνουν θέρμανση και ζεστό νερό μέσω γεωθερμίας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι σήμερα για θέρμανση μέσω ηλεκτρικής ενέργειας ή πετρελαίου.

Η άδεια αφορά τη διανομή θερμικής ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο Άνθειας-Αρίστηνου, θερμικής ισχύος 9,8 MWth. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη δημοτική ενότητα Αρίστηνου, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και προορίζεται για την εξυπηρέτηση καταναλωτών εντός της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για θέρμανση χώρων ή και ζεστό νερό χρήσης. Η τιμή πώλησης της θερμικής ενέργειας ορίζεται στα 35 ευρώ/MWh πλέον των νόμιμων φόρων, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας. Για οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής πώλησης είναι απαραίτητη η τροποποίηση της άδειας διανομής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών.