Τη Σκάρλετ Γιόχανσον «επιστρατεύουν» οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Με έντονα σατιρική διάθεση απευθύνονται οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη. Στην επιστολή τους, είναι έκδηλη η πικρία τους για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και στις υποσχέσεις που, όπως αναφέρουν, έμειναν στα λόγια.

Αρχικά, η επιστολή ξεκινά με την εξής, φανταστική στιχομυθία, που περισσότερο παραπέμπει στην «αγάπη» που τρέφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη γνωστή σταρ του Χόλυγουντ:
«– Πάλι σε πήρε ο ύπνος στον καναπέ από τις 9; Πάλι την Σκάρλετ Γιόχανσον ονειρευόσουν;
– Όχι αγάπη μου, αλλά έβλεπα ένα όνειρο σαν πραγματικότητα! Άκου τι ονειρεύτηκα…» και συνεχίζουν οι κτηνοτρόφοι, με την «ευχαριστήρια», όπως τη χαρακτηρίζουν, επιστολή τους:
«Μετά τα αναπτυξιακά συνέδρια στις Περιφέρειες της χώρας και σε συνέχεια των ωφέλιμων πολιτικών και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήρθε η δυναμική πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης, του ΥΠΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπουργείων κι επιτέλους λύνονται τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Οι τιμές σε γάλα και κρέας επανέρχονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον κτηνοτρόφο και αυτό χάρη στην κυβερνητική βούληση και παρέμβαση, αλλά και στον πατριωτισμό που υπέδειξαν μεταποιητές και έμποροι σε γάλα και κρέας, στηρίζοντας έμπρακτα την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας. Χτίζοντας μια σχέση συνεργασίας, στήριξης και αλληλοκατανόησης με τους κτηνοτρόφους, άφησαν πίσω τα χρόνια που οι σχέσεις τους με τους κτηνοτρόφους ήταν σχέση θύτη και θύματος.

Ελάχιστες ως μηδενικές οι ελληνοποιήσεις κι αυτό χάρη στην εντατικοποίηση των ελέγχων και τα απαγορευτικά πρόστιμα για τους παραβάτες, που φτάνουν το 5% επί του τζίρου των εταιρειών. Όπως, άλλωστε, μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα νομοθετηθεί, στην τελευταία μας συνάντηση, η υφυπουργός, κ. Ο. Τελιγιορίδου. Οι έλεγχοι είναι ολικοί και όχι δειγματοληπτικοί και το κάθε φορτίο που εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος, ελέγχεται εξονυχιστικά για το προϊόν που μεταφέρει, αλλά και για τα παραστατικά που το συνοδεύουν κι απευθείας δηλώνονται στο σύστημα «Άρτεμις». Τα βυτία και τα φορτηγά μεταφοράς εφοδιάστηκαν με GPS κι έτσι παρακολουθείται η διαδρομή των προϊόντων μετά την είσοδό τους στη χώρα μας. Οι εταιρείες μεταποίησης στο γάλα και στο κρέας δηλώνουν καθημερινά ηλεκτρονικά την παραγωγή τους.

Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να κλείσει κάποια εταιρεία, λόγω επαναλαμβανόμενης παράβασης κι αυτό δείχνει την ειλικρινή βούληση και των εταιρειών, να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή.
Τώρα πια, τα συμβόλαια του πρωτογενή τομέα που συνάπτονται μεταξύ των εταιρειών και των κτηνοτρόφων, είναι υποχρεωτικά. Αναγράφουν και την τιμή του προϊόντος (βασική τιμή) με ανοιχτό, μάλιστα, το ενδεχόμενο αύξησής της κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου. Αναγράφονται επίσης και οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας και όχι μόνο του κτηνοτρόφου, σε περίπτωση που κάποιος από τους συμβαλλόμενους δεν την τηρήσει. Όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει από τον πρώην υφυπουργό, κ. Γιάννη Τσιρώνη, αλλά και από τη νυν υφυπουργό, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που τα ονόματα των παραβατών μεταποιητών, εμπόρων, αλλά και κτηνοτρόφων ανακοινώθηκαν για να προστατευτεί ο καταναλωτής, αλλά και η ελληνική κτηνοτροφία, οι παραβάτες ζήτησαν δημόσια συγγνώμη και μάλιστα σταμάτησαν άμεσα τις εισαγωγές και στηρίζουν μόνο την ελληνική παραγωγή.
Τα μηχανήματα υπερδιήθησης αποσύρθηκαν εθελοντικά από τις γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν φέτα, για να στηριχθεί η αξιοπιστία του εθνικού μας προϊόντος. Σημαντική και η παρέμβασή σας στο θέμα των βοσκοτόπων, που με την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. από το 2015, είχε δημιουργήσει κτηνοτρόφους πολλών ταχυτήτων, στην ελληνική επικράτεια. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά ότι, οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών έχασαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, την εξισωτική αποζημίωση, τη βιολογική κτηνοτροφία, αλλά και από τα δικαιώματα που δόθηκαν από το εθνικό απόθεμα στους νέους κτηνοτρόφους, λόγω της τεχνικής λύσης που εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κτηνοτρόφος με 100 πρόβατα στην Α.Μ.-Θ., πήρε βοσκότοπο 50 στρέμματα, ενώ σε άλλες περιοχές μπορούσε να πάρει μέχρι και τριπλάσιο με τα ίδια ζώα. Μετά την πραγματοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός ΑΑΤ, κ. Ευ.Αποστόλου, καλή του ώρα, από το 2015 κι αφού πείσατε τους αρμόδιους για το δίκαιο του αιτήματος της πατρίδας μας, δεν υπάρχει πια θέμα με τους επιλέξιμους για ενισχύσεις βοσκοτόπους. Δυστυχώς, συνάδελφοι από άλλες περιοχές σταμάτησαν να καρπώνονται διπλάσια και τριπλάσια ποσά σε σχέση με κτηνοτρόφους της Α.Μ.-Θ., με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο και αυτό είναι άδικο, γι’ αυτό η συμπληρωματική πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας έγινε για δύο μόνο Περιφέρειες (Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας) επιλεκτικά, για να αρθεί κι αυτή η αδικία!
Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας για τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση που προσφέρουμε στην εθνική μας οικονομία, ακόμα κι όταν έχουμε ελάχιστο, ή και καθόλου κέρδος φορολογούμενοι τεκμαρτά. Θέλουμε να στηλιτεύσουμε το 85% των γεωργών και κτηνοτρόφων που δηλώνουν, όπως έλεγε ο πρώην υπουργός, κ. Ευ. Αποστόλου, καλή του ώρα, πολύ χαμηλά εισοδήματα. Απαράδεκτο!!!

Διαβάστε ακόμη  «Βόμβα» ΡΑΣ: «Όλοι ήξεραν!» – Προειδοποίησαν με επιστολή την κυβέρνηση 4 ημέρες πριν την τραγωδία

Προτείνουμε η τιμολόγηση των προϊόντων μας, όταν η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή, ακόμα και κάτω του κόστους, να υπολογίζεται με τεκμαρτή αξία, γιατί όλοι πρέπει να προσφέρουμε στην εθνική μας οικονομία και όχι μόνο οι πλουσιότεροι (μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές κ.α), οι οποίοι είναι λίγοι και δυστυχώς έχουν στοχοποιηθεί.
Άλλωστε, δουλεύοντας 365 μέρες το χρόνο, είναι καθαρά δική μας ευθύνη αν δεν βγάζουμε κέρδος.
Το κόστος παραγωγής έχει κάθετη πτώση και θεωρούμε ότι πια είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους ευρωπαίους, αλλά και με τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Τα δείγματα που έχουμε από την περιοχή μας είναι άκρως ενθαρρυντικά και μάλιστα παρατηρείται κύμα συναδέλφων από γειτονικές χώρες, που προμηθεύονται εφόδια (ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, κ.α.) από την Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω των χαμηλών τιμών.
Για το χρόνιο πρόβλημα των αδειών λειτουργίας καταφέρατε να συντονίσετε με επιτυχία όλες τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης. Στελεχώσατε τις αποδεκατισμένες Υπηρεσίες των ΔΑΟΚ και συντομεύσατε την αδειοδότηση παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία και τα συνεχή προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κτηνοτρόφοι, κυρίως με τις δασικές Υπηρεσίες. Με την υποχρεωτική αναδάσωση, για παραχώρηση πάνω από 4 στρέμματα, μας δώσατε την ικανοποίηση να πληρώσουμε και να αναδασώσουμε, προσφέροντας στο περιβάλλον. Εδώ έχουμε ένα παράπονο. Θα έπρεπε να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για εκτάσεις κάτω από 4 στρέμματα και να μην πληρώνουμε για τις εκτάσεις αυτές μόνο το παράβολο αναδάσωσης. Άλλωστε, εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε άφθονο χρόνο και χρήμα!

Στελεχώσατε τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο κι έτσι νιώθουμε πια ασφαλείς, από την απειλή των ζωονόσων που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια το ζωικό κεφάλαιο της Α.Μ.-Θ. Ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στις αποζημιώσεις που αφορούν τις ζωονόσους κι αφού αποζημιώνεται και η παραγωγή του κτηνοτρόφου, είμαστε έτοιμοι για την κάθε εξωγενή απειλή. Σε συνδυασμό και με τον εκσυγχρονισμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, νιώθουμε πραγματικά θωρακισμένοι.

Σημαντική είναι η παρέμβαση σας στο ακατάσχετο των ενισχύσεων μέχρι 7.500 ευρώ, αφού πρώτα τις κάνατε κατασχεταίες. Αυτό, όμως, είναι δευτερεύον θέμα και δεν ακυρώνει τη βούλησή σας, για την προστασία του πρωτογενή τομέα. Σωστά δεν υιοθετήσατε τις προτάσεις που σας αποστείλαμε, για ακατάσχετο 15.00 ευρώ, αφού με τα ελάχιστα κέρδη που δηλώνουμε, όπως έλεγε κι ο πρώην υπουργός, κ. Ευ. Αποστόλου, καλή του ώρα, θα ήμασταν σχεδόν όλοι κάτω από το όριο του ακατάσχετου.

Προστατεύετε τις πραγματικά βοσκήσιμες εκτάσεις από τους κατά καιρούς επενδυτές, αφού οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία παραχώρησης, λαμβάνουν υπόψη τους πρώτα απ’ όλα την κτηνοτροφική χρήση των εκτάσεων. Μάλιστα, σε μία χαρακτηριστική περίπτωση σε Περιφερειακή Ενότητα της Α.Μ.-Θ., ο αρμόδιος υπάλληλος της ΔΑΟΚ, πήγε σε περιοχή με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, που υπήρχε έκταση για παραχώρηση κι έδωσε τη συγκατάθεσή του. «Δεν είδα ζώα όταν έκανα τον επιτόπιο έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. Με αφορμή αυτό, θέλουμε πραγματικά να υπενθυμίσουμε σε όλους, πόσο ωφέλιμο για την όρασή μας είναι να βάλουμε τα ψάρια στη διατροφή μας. Αυτό που τέλος μας έχει ενθουσιάσει και που δίνει το έναυσμα για επενδύσεις στην κτηνοτροφία, είναι η στήριξή μας από το τραπεζικό σύστημα της πατρίδας μας, με πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Όλο αυτό το πλέγμα των βελτιωτικών κινήσεων και πολιτικών αλλάζει την εικόνα, την ψυχολογία, αλλά και την προοπτική προς όφελος της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστούμε κι αναμένουμε την επίσκεψη σας στην Περιφέρειά μας, για να αναγγείλετε εσείς οι ίδιοι, όλα τα παραπάνω επιτεύγματα.
– Ξύπνα να πας να κοιμηθείς στο κρεβάτι, γιατί είναι πιο πιθανό να πάει για καφέ με την Σκάρλετ Γιόχανσον ο Τσακαλώτος, παρά να γίνουν πραγματικότητα αυτά που ονειρεύτηκες. Μη ξεχάσεις το πρωί να μου αφήσεις λεφτά να ψωνίσω.
– Δεν έχω ούτε ευρώ.
– Τι να σου πω; Δεν ακούς τι λένε όλοι αυτοί οι σπουδαγμένοι; Κάντε βρε μια ομάδα παραγωγών, ένα συνεταιρισμό, να δούμε επιτέλους μια άσπρη μέρα και λεφτά στην τσέπη μας!!!».