Τηλεφωνική έρευνα για την εξόρυξη χρυσού διεξάγεται σε Έβρο και Ροδόπη

Τηλεφωνική έρευνα με έμφαση στην εξόρυξη χρύσου διεξάγεται τις ημέρες αυτές σε Έβρο και Ροδόπη σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΓΝΩΜΗ”.

«Ποια η γνώμη σας για τα μεταλλεία χρυσού;»

«Τους είπα πως χρυσός για εμάς, είναι ο τόπος μας, ο Έβρος μας». Με αυτό τον τρόπο απάντησε μία αναγνώστρια της «ΓΝΩΜΗΣ» στην υπάλληλο εταιρείας δημοσκοπήσεων, η οποία της τηλεφώνησε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Θράκης, με ιδιαίτερη έμφαση στο «καυτό» θέμα της εξόρυξης χρυσού, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “ΓΝΩΜΗΣ” οι πολιτικές εξελίξεις τόσο κεντρικά, όσο και -όπως λένε κάποιοι- τοπικά, εκτιμάται ότι ευνοούν, κατ’ αρχάς, το άνοιγμα ενός νέου κύκλου διαλόγου για την πολυσυζητημένη αυτή επένδυση, γεγονός που τροφοδοτεί το τελευταίο διάστημα μία έντονη κινητικότητα γύρω από το ζήτημα. Κι αυτό, παρά τις αρνητικές αποφάσεις και τους πολυετείς αγώνες τοπικών φορέων και πολιτών εναντίον της, που μάλλον χρειάζεται να επικαιροποιηθούν, με τρόπο που δεν θα αφήνει άλλες σκιές και αμφιβολίες. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, το πολιτικό τοπίο, κεντρικά και περιφερειακά, είναι πολύ διαφορετικό σήμερα, απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε, το  θέμα των Σαπών έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης-Eldorado Gold, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι για το συγκεκριμένο project θα γίνει σεβαστή η (αρνητική) άποψη της τοπικής κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μόνο μέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Eldorado Gold, Tζορτζ Μπερνς και διαπίστωσαν το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί πλέον για τις επενδύσεις της εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, ο διάλογος δεν περιορίστηκε στη Χαλκιδική, όπως θα περίμενε κανείς. «Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» της Καθημερινής, ανέφεραν ότι «στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σάπες. Το θέμα αυτό στο παρελθόν επισκιάστηκε από το ζήτημα των Σκουριών, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα».

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: Μετά τις γλάστρες, πολίτες «υιοθετούν» και…σημαίες

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, είχαν επισκεφθεί τον απερχόμενο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, εκπρόσωποι εταιρείας από την Αθήνα, την οποία προσέλαβαν τα χρυσωρυχεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με φορείς της Θράκης. Η συνάντηση αυτή τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο Δήμαρχος θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της την παρουσία των ΜΜΕ, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ερωτήματα

Το θέμα της έρευνας είναι η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Αρχικά, ζητείται, μεταξύ άλλων, η γνώμη των συμμετεχόντων για  γνωστές επενδύσεις στην Θράκη, όπως είναι ο αγωγός ΤΑΡ, η PHARMATEN, τα εκκοκκιστήρια Θράκης κτλ., οι οποίες, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με τα μεταλλεία χρυσού.

Στη συνέχεια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον χρυσό. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λειτουργία μιας τέτοια επένδυσης στην υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον, αλλά και στη συμβολή της στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, κτλ.