Την ανησυχία του για την παύση της ενίσχυσης της εκτροφής μεταξοσκωλήκων εκφράζει ο Πρόεδρος της ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Θράκης κ. Παπαδάκης

Καταστροφική, χαρακτηρίζει τη χρονική συγκυρία με φήμες περί παύσης της συνδεμένης ενίσχυσης του κλάδου της σηροτροφίας, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε του παραρτήματος Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης. Στην επιστολή του τονίζει τα βήματα που έγιναν για τη βελτίωση της μοραιωκαλλιέργειας και της σηροτροφίας και τις επενδύσεις που έχουν κάνει αρκετοί παραγωγοί στην ανανέωση του εξοπλισμού εκτροφής καθώς και στην εντατικοποίηση της καλλιέργειας τη μουριάς. Θυμίζει επίσης την διαδικασία ίδρυσης, για νέα αναπινιστήρια και το έντονο ενδιαφέρον για την ανανέωση της λειτουργίας του υπάρχοντος δημοτικού αναπινιστηρίου.

Αναλυτικά η επιστολή του κυρίου Παπαδάκη :


“Στα πλαίσια διαπραγμάτευσης της Νέας ΚΑΠ φημολογείται η παύση της ενίσχυσης της εκτροφής μεταξοσκωλήκων.

   Η σηροτροφία είναι ένας κλάδος της κτηνοτροφίας που ασχολείται με την εκτροφή μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή κουκουλιών και κατ’ επέκταση μεταξιού. Το μετάξι είναι μία, ζωικής προέλευσης, πρωτεϊνικής φύσης ινώδης ουσία, κάποιες μορφές της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο για ύφανση 

   Η περιοχή με την μεγαλύτερη πυκνότητα σηροτροφικών εκμεταλλεύσεων στην χώρα είναι ο Έβρος και συγκεκριμένα η περιοχή του κεντρικού Έβρου στα γεωγραφικά όρια του δήμου Σουφλίου

Διαβάστε ακόμη  Περιοδεία – παρωδία Σταϊκούρα στον Έβρο με αναμάσημα βαλτωμένων έργων

   O Έβρος είναι ιστορικά δεμένος με το μετάξι και είναι η περιοχή που φημίζεται για την παραγωγή ίνας μεταξιού, αφού θεωρείται κορυφαίο ως προς την ποιότητα του -καλύτερο και από το κινέζικο. Επίσης είναι από τους μοναδικούς τόπους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που ασχολείται με την εκτροφή μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία νήματος από το κουκούλι του.

   Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά βήματα για τη βελτίωση της μοραιωκαλλιέργειας και της σηροτροφίας και αρκετοί παραγωγοί έχουν επενδύσει στην ανανέωση του εξοπλισμού εκτροφής καθώς και στην εντατικοποίηση της καλλιέργειας τη μουριάς.

   Επίσης είναι σε διαδικασία ίδρυσης, αναπινιστήρια και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανανέωση της λειτουργίας του υπάρχοντος δημοτικού αναπινιστηρίου.

   Η χρονική συγκυρία με φήμες περί παύσης της συνδεμένης ενίσχυσης είναι καταστροφική για τον μεθοριακό τόπο που έχει συνδέσει το όνομα του με την  συγκεκριμένη εκτροφή, που εκτός από αμιγής γεωργοκτηνοτροφική διαδικασία είναι και πολιτιστική –πολιτισμική που μπορεί να  οδηγήσει στην περαιτέρω πληθυσμιακή και δημογραφική συρρίκνωση του Έβρου”.

                                                                   Για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Θράκης

                                                                             Ο Πρόεδρος

                                                                     Παπαδάκης Τριαντάφυλλος