Την αντίδραση τουρκικής εφημερίδας προκάλεσαν οι δηλώσεις Ανθίμου για το ΚΙΕΦ

Για δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου που αποκαλύπτουν την γραμμή της Ελλάδας, ειδικότερα σε εθνικά και μειονοτικά θέματα, και που έχουν ως στόχο την Τουρκική (sic) μειονότητα και απειλώντας την, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια/τοπική ειρήνη και τη δημοσία ασφάλεια, κάνει λόγο σε άρθρο της η εφημερίδα Millet, που αυτοχαρακτηρίζεται ως «Εφημερίδα Τούρκων Δυτ. Θράκη»

Η αφορμή για την αντίδραση της εφημερίδας δόθηκε μετά τη δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως με την οποία σχολίαζε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εστιάζοντας στην επικράτηση του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (DEB) στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Χαρακτηριστικά, ο Σεβασμιότατος είχε υπογραμμίσει:

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη, που φαίνεται ότι δεν στόχευσε στις Βρυξέλλες αλλά σε εθνικιστικούς στόχους, χρειάζεται πλέον να μας προβληματίσει σοβαρά.  

Η αφίσσα του ΚΙΕΦ δικαιώθηκε, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας και της Κοινωνίας, από δεκαετίες, να ενσωματώσει σύνολο τον θρακικό πληθυσμό στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κορμό.

Έτσι το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την τακτική της γείτονος να εμμένει στον Αναθεωρητισμό της, να διατηρεί το cassus belli και να εμπνέεται από μια «Γαλάζια Πατρίδα», επιβάλλει, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς πια, να δούμε όλα τα θέματα της περιοχής μας εξ υπαρχής και από άλλη οπτική γωνία. Και όπως είπε ο ποιητής (Μανώλης Αναγνωστάκης) «…και όχι αυταπάτες προπαντός»!»

Η απάντηση της εφημερίδας

«Οι δηλώσεις που έγιναν από την Εκκλησία, μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών, αύξησε τις ανησυχίες ως προς την μειονοτική πολιτική στην Ελλάδα.

Αίσθηση δημιούργησε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, η επιτυχία του κόμματος ΚΙΕΦ, που ίδρυσε η τουρκική μειονότητα, μετά τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εμμέσως προειδοποίησε υπονοώντας, ότι η επιτυχία του ΚΙΕΦ, είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και ότι δεν ενσωματώθηκε αρκετά η μειονότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξει η οπτική απέναντι σε αυτή και ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα ξεπεράσουν τις πολιτικές τις ενσωμάτωσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Άνθιμου, αποκαλύπτει την γραμμή της Ελλάδας, ειδικότερα στα εθνικά θέματα και στα μειονοτικά (Τούρκοι, Μακεδόνες κλπ).

Οι αρχηγοί της Ελλαδικής Εκκλησίας, ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες, τραβάνε την προσοχή, κατά καιρούς, με τις δηλώσεις κατά των Τούρκων και του Ισλάμ.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, έχουν ως στόχο την Τουρκική μειονότητα και απειλώντας την, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια/τοπική ειρήνη και τη δημοσία ασφάλεια.

Ο Μητροπολίτης προκάλεσε την αντίδραση του Ισλαμικού κόσμου, σχετικά με δηλώσεις μίσους, στοχοποιώντας τον Προφήτη και το Ισλάμ, που είχε κάνει στο παρελθόν.

Τέτοιου είδους ρητορική, υποσκάπτει θρησκευτικές και εθνικές εντάσεις και ζημιώνει την κοινωνική ειρήνη.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι βασική υποχρέωση κάθε ατόμου και θεσμού και η προστασία αυτών, είναι σημαντική για την εξασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης.

Η ανάπτυξη πολιτικών που θα εμποδίσει την αποξένωση και που θα στηρίζει την ενσωμάτωση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχει μεγάλη σημασία για την διεθνή ειρήνη και για την εσωτερική γαλήνη της Χώρας.

Στο σημείο αυτό, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, να ερμηνευθούν ως σημείο καμπής για όλες τις πλευρές και όχι ως εθνική απειλή».