Την απώλεια της Νοσηλευτικής φέρνει η απαξίωση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου 

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται σε επιστολή του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Αθανάσιου Καϊση προς το Ράδιο Έβρος και το δημοσιογράφο Νίκο Πατούνα, για το φλέγον θέμα της μεταφοράς της Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου στην Αλεξανδρούπολη. Όπως  ξεκάθαρα προκύπτει από τα γραφόμενά του, ο βασικότερος λόγος που ώθησε το πανεπιστήμιο σε μία τέτοια εισήγηση είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες του τμήματος, καθώς δεν διαθέτει μία σειρά από κλινικές και υποδομές.

Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο, επί διακυβέρνησης Σαμαρά και υπουργίας Γεωργιάδη υποβαθμίστηκε σε «παρακλάδι» του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με απώτερο στόχο, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής, είτε να κλείσει είτε να λειτουργεί ως ένα απλό κέντρο υγείας, επί Μητσοτάκη, παραμένει στην «εντατική». Οι προσλήψεις είναι άγνωστη έννοια, ενώ για περαιτέρω ανάπτυξη κλινικών και κλινών, ούτε λόγος. Τώρα, τα «απόνερα» αυτής της επικίνδυνης πολιτικής τα πληρώνει η τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου, που όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσει τη Νοσηλευτική, που με τόσο κόπο και αγώνα κέρδισε.

Διαβάστε τη διαφωτιστική επιστολή του κ Καΐση στο Ρ. Έβρος:
«Αξιότιμε Κύριε Πατούνα,  

Το παράρτημα Νοσηλευτικής που ιδρύθηκε το 2007 στο ΤΕΙ Καβάλας και μετέπειτα ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιμετώπιζε εξ υπαρχής ορισμένα λειτουργικά προβλήματα, γεγονός που διατυπώθηκε και στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του τότε Ιδρύματος.  Το  ΔιΠαΕ, από το 2019 που ανέλαβε το Παράρτημα Διδυμοτείχου, προχώρησε σε μια σειρά κρισίμων παρεμβάσεων προκειμένου να λυθούν κάποια από τα προβλήματα και κυρίως τα εκπαιδευτικά.  Έτσι, παρά τις εύλογες αιτήσεις για χορήγηση νέων θέσεων καθηγητών εκ μέρους άλλων Τμημάτων του ΔιΠαΕ, εδόθηκαν άμεσα δυο θέσεις μελών ΔΕΠ στο Παράρτημα και προχώρησε η προκήρυξη αυτών στο γνωστικό αντικείμενο που φάνηκε ότι υπήρχαν τα περισσότερα προβλήματα, δηλαδή τη Νοσηλευτική.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Επιπλέον, τα τρία τελευταία έτη, σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο πραγματοποιούνταν μεγάλος αριθμός προκηρύξεων έκτακτου προσωπικού (νέοι διδάκτορες, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, διδάσκοντες Π.Δ. 407) προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητριών και φοιτητών. Έγιναν συνολικά 20 προκηρύξεις .  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι φέτος, πέραν της ανανέωσης των συμβάσεων, το ΔιΠαΕ προχώρησε σε δύο (2) προκηρύξεις νέων διδακτόρων  για την κάλυψη δεκαεπτά (17) μαθημάτων,  μια (1) προκήρυξη μέσω του Π.Δ. 407 για την κάλυψη δυο (2) μαθημάτων  και σε πέντε (5)  προκηρύξεις ακαδημαϊκών υποτρόφων για την κάλυψη σαράντα οκτώ (48) μαθημάτων.  

Η εκπαίδευση των φοιτητριών και φοιτητών Νοσηλευτικής απαιτεί όμως, πέραν από τη θεωρητική εκπαίδευση, και κλινική άσκηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία πρέπει να διαθέτουν  όλες τις ειδικότητες που απαιτεί το πρόγραμμα σπουδών της Νοσηλευτικής. Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Ψυχιατρικά και νευρολογικά Τμήματα, Ογκολογική Κλινική και, επιπροσθέτως,  η Παιδιατρική Κλινική δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητριών και φοιτητών μας.  

Με γνώμονα λοιπόν την παροχή εκπαίδευσης στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μας, εφάμιλλης των άλλων Τμημάτων Νοσηλευτικής, και στο πλαίσιο της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλες τις φοιτήτριες και φοιτητές μας, έγινε η εισήγηση αυτή. Οίκοθεν νοείται ότι τον τελευταίο λόγο έχει πάντοτε η Βουλή των Ελλήνων».