Την αστυνομία επιστρατεύει το Αστικό ΚΤΕΛ εναντίον φοιτητών που διεκδικούν δωρεάν
μετακινήσεις

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε το «Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – GYRA NEGRA» μέσα από τη σελίδα του στο facebook. Όπως είναι γνωστό, σε όλη τη Θράκη, δεν ισχύουν οι δωρεάν μετακινήσεις φοιτητών, καθώς ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Πρυτανεία του ΔΠΘ δεν έβγαλε ανάδοχο. Τη Δευτέρα 9/1, αλλά και σήμερα Τρίτη 10/1, όπως καταγγέλλεται, «φοιτητές και φοιτήτριες διεκδίκησαν την δωρεάν μετακίνηση προς το Πανεπιστήμιο και οι ελεγκτές του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ σταμάτησαν το λεωφορείο καθυστερώντας το δρομολόγιο και τους ανθρώπους που ήθελαν να πάνε στο Νοσοκομείο και κάλεσαν την αστυνομία για να τους τρομοκρατήσουν».

Πιο αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα 9/1/23, φοιτητές και φοιτήτριες διεκδίκησαν την δωρεάν μετακίνηση προς το Πανεπιστήμιο και οι ελεγκτές του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ σταμάτησαν το λεωφορείο καθυστερώντας το δρομολόγιο και τους ανθρώπους που ήθελαν να πάνε στο Νοσοκομείο και κάλεσαν την αστυνομία για να τους τρομοκρατήσουν. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από την Πρυτανία του Δ.Π.Θ. από το ’23 η δωρεάν μετακίνηση καταργείται, αφού ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ και ΔΠΘ δεν κατάφεραν να “τα βρούνε” πετώντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα, αφού οι σχολές βρίσκονται εκτός πόλης και η καθημερινή μετακίνηση για τα μαθήματα, τα εργαστήρια κ.λ.π. αυξάνει κατακόρυφα το κόστος φοίτησης. Κάνουμε ξεκάθαρο πως η δωρέαν μετακίνηση όπως η σίτιση και η στέγαση είναι ανάγκες και γι’αυτό θα παλέψουμε ώστε να παραμείνουν. 

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από την Πρυτανία του Δ.Π.Θ. από το ’23 η δωρεάν μετακίνηση καταργείται, αφού ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ και ΔΠΘ δεν κατάφεραν να “τα βρούνε” πετώντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα, αφού οι σχολές βρίσκονται εκτός πόλης και η καθημερινή μετακίνηση για τα μαθήματα, τα εργαστήρια κ.λ.π. αυξάνει κατακόρυφα το κόστος φοίτησης. Κάνουμε ξεκάθαρο πως η δωρεάν μετακίνηση όπως η σίτιση και η στέγαση είναι ανάγκες και γι’αυτό θα παλέψουμε ώστε να παραμείνουν.

Καλούμε σε Ανοιχτή Συνέλευση σχετικά με την κατάργηση της φοιτητικής μετακίνησης την Τετάρτη 11/1, 19:00 στο Αναγνωστήριο. ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΡΤΑ: ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ! Το νέο έτος βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού με πρυτανική απόφαση καταργήθηκαν τα δωρεάν φοιτητικά δρομολόγια από και προς τις σχολές της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, οι εναλλακτικές μετακίνησης των φοιτητών είναι η πληρωμή καθημερινά τουλάχιστον 1.20€ (αν σκοπεύουν να μεταβούν από και προς τη σχολή τους μόνο μια φορά) , ή η καταβολή 25 €(!) μηνιαίως για την απόκτηση φοιτητικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών (μόνο για την γραμμή 1 – προς το Νοσοκομείο). Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος φοίτησης το οποίο πέφτει στις πλάτες μας, δυσχεραίνοντας οικονομικά τις οικογένειες μας και εμάς αλλά και όσους και όσες εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές του, και μάλιστα εν μέσω μια πρωτοφανούς ακρίβειας στα βασικά αγαθά.

Διαβάστε ακόμη  Μια κυβέρνηση που την έχει πάρει ο άνεμος της μακρινής στέπας και πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις


Υπεύθυνοι για αυτό, αλλά και συνολικά για την απαράδεκτη ποιότητα παροχών φοιτητικής μέριμνας, είναι αφενός το κράτος αφού διαλύει την δημόσια παιδεία μέσα από τους νόμους που ψηφίζονται ξεπουλώντας την σε ιδιώτες και αφετέρου τα αφεντικά τα οποία, όπως πάντα, προσπαθούν μανιωδώς να αυξήσουν τα κέρδη τους αυτή τη φορά πατώντας πάνω στις ανάγκες μας! Εκτός από το ζήτημα των λεωφορείων, εξίσου απαράδεκτη είναι και η κατάσταση με την λέσχη σίτισης, αφού εκτός από την κακή ποιότητα και ποσότητα φαγητού, αναγκαζόμαστε να περιμένουμε στην ουρά για αρκετή ώρα μέσα στο κρύο, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τους φοιτητές σε ώρες αιχμής. Όσον αφορά τις εστίες, οι οποίες στην Αλεξανδρούπολη είναι μισθωμένα ξενοδοχεία, οι συνθήκες είναι άθλιες. Οι θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα φοιτήτ(ρι)ες να μένουν εκτός. Αλλά ακόμη και όσοι/ες καταφέρουν να πάρουν μια θέση, καλούνται να πληρώσουν κάποιο ποσό, να φεύγουν όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, ενώ δεν τους επιτρέπεται να έχουν ηλεκτρικές συσκευές.


Την στιγμή που το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται, και αρκετοί/ες από εμάς χρειάζεται να εργαστούμε προκειμένου να σπουδάσουμε, βλέπουμε την φοιτητική μέριμνα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με την πιθανή κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών λεωφορείων. Οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες των φοιτητ(ρι)ών σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη για δωρεάν σίτιση για όλους/ες δείχνουν πως μόνο με συλλογικούς και αδιαμεσολάβητους αγώνες, χωρίς εκπροσώπους μπορούμε να σταματήσουμε την συνεχή επίθεση του κράτους και των αφεντικών στο δικαίωμα για δωρεάν και αξιοπρεπείς σπουδές. Να μην τους επιτρέψουμε να κλέψουν τα κεκτημένα των αγώνων του
φοιτητικού κινήματος, και να περάσουμε στην αντεπίθεση!

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/1 19:00 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – Gyra Negra»

Φωτογραφίες από την παρέμβαση της αστυνομίας: