Με τις ευθανασίες και το μόνιμο εγκλεισμό αδέσποτων συντάσσονται οι δήμαρχοι της ΑΜΘ;

Μία πρωτοφανή θέση φαίνεται πως υιοθετούν οι δήμαρχοι της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που έγινε στην Κομοτηνή, η παράταξη «Σπάρτακος» κατέθεσε προς ψήφιση ένα κείμενο κατά της ύπαρξης των αδέσποτων, το οποίο υιοθέτησαν ομόφωνα οι δήμαρχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης.

Σύμφωνα με το κείμενο  καλείται ο αρμόδιος υπουργός «να ακούσει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να απαλλάξει την καθημερινότητα του πολίτη από μία αχρείαστη τυραννία: Κανένα αδέσποτο ελεύθερο, προσαρμογή της νομοθεσίας μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα!».

Το περίεργο είναι ότι δεν διευκρινίζεται σε τι ακριβώς αφορούν αυτά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πάντως από όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, είναι γνωστό ότι το κάθε αδέσποτο που δεν υιοθετείται σε εύλογο χρονικό διάστημα (2 βδομάδες με 1 μήνα) οδηγείται στην ευθανασία. Βεβαίως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ γιατί ο κόσμος εκεί είναι σωστά εκπαιδευμένος και η νομοθεσία για όσους παρατάνε τα ζώα τους πολύ αυστηρή. Αλλά μέχρι εκεί προφανώς δεν φτάνει το μυαλό ορισμένων.
Η άλλη ‘λύση’ που μάλλον προτείνει ο Σπάρτακος και συνεπώς και οι δήμαρχοι είναι ο μόνιμος εγκλεισμός των αδέσποτων σε καταφύγια, προκειμένου να μην ενοχλούν με την παρουσία τους τους ‘νοικοκυραίους’ που τα δημιούργησαν.
Δεν προκαλεί πάντως καμία εντύπωση το γεγονός ότι στο ψήφισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε άλλες υποχρεώσεις των δήμων που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, όπως είναι η αύξηση των στειρώσεων. Η λύση που προκρίνεται, όπως φαίνεται, είναι η ‘ευρωπαϊκή’, δηλαδή η ευθανασία, για μία χώρα που μόνο ευρωπαϊκή δεν είναι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις της ΑΜΘ θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα.

Διαβάστε ακόμη  7 μήνες μετά τις φωτιές, η απόφαση Κελέτση για ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου

Το απίστευτο ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜΘ έχει ως εξής:
«Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων στην ΑΜ-Θ απευθύνουμε έκκληση στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη να λάβει υπόψη του την εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των αδέσποτων σκύλων, πριν νομοθετήσει για το ζήτημα.
Ο διάλογος που ήδη ξεκίνησε μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους πως οι επικείμενες αλλαγές θα είναι στην αντίθετη από την αναμενόμενη κατεύθυνση. Η τακτική της τάχιστης απελευθέρωσης των ζώων στο «φυσικό τους περιβάλλον», μοναδική πανευρωπαϊκά, έχει γεμίσει τις πόλεις και την ύπαιθρο με αγέλες αδέσποτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια, την καθαριότητα, την υγιεινή και την ευταξία στις κοινωνίες μας.
Η νομοθεσία δένει τα χέρια των δημάρχων, τη στιγμή που τους καθιστά υπόλογους και τους αφήνει έκθετους σε χιλιάδες ευλόγως εξοργισμένους πολίτες που ενοχλούνται, τρομοκρατούνται ή και τραυματίζονται από αδέσποτους σκύλους.
Ωστόσο αυτή η πανθομολογούμενη κατάσταση δεν δείχνει να συγκινεί τους αρμόδιους στην Αθήνα.
Καλούμε τον υπουργό να ακούσει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να απαλλάξει την καθημερινότητα του πολίτη από μία αχρείαστη τυραννία: Κανένα αδέσποτο ελεύθερο, προσαρμογή της νομοθεσίας μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα!»