Τις εργασίες κατασκευής του αγωγού IGB στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας AVAX στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής επιθεώρησαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB μήκους 182 χλμ. με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξης τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP ο οποίος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία περιορίζοντας την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Ο IGB θα συνδεθεί και με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε κρίσιμους καιρούς, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να ασκούν πολλές πιέσεις στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση του έργου θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Η χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός, «μέσα από την ανάπτυξη των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες προσπαθεί να καταστεί ως ένας πόλος ενεργειακής σταθερότητας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και πετυχαίνοντας παράλληλα αυτό που τελικά θέλουμε για την ελληνική οικονομία αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη  Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο "Κάθετος 'Άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο - Ορμένιο: Παράκαμψη Προβατώνα σε 16 μήνες έτοιμο το έργο

«Η διαφοροποίηση αυτή είναι σημαντική τόσο για τη Βουλγαρία ώστε να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό αέριο, το μοναδικό που μπορούμε τώρα να πάρουμε, καθώς και για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί μεγάλη εξαγωγική δυναμική καθώς ο αγωγός διέρχεται του ελληνικού εδάφους, αλλά και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη» τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο IGB βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του και συγκεκριμένα θα έχει παραδοθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Η εμπορική λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει εντός των πρώτων εβδομάδων του καλοκαιριού, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες πιστοποίησης για τον διαχειριστή του αγωγού.