Το 2022 μας αποχαιρέτησε με βαρύ το αποτύπωμα του – Δικαιούμαστε ένα καλύτερο 2023

Το 2022 μας αποχαιρέτησε με βαρύ το αποτύπωμα του

(Γράφει η Ελίζα Καλέση, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)


Άφησε βαρύ αποτύπωμα με έναν πόλεμο που ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του έτους και μας αποχαιρέτησε μαζί με όλες τις επιπτώσεις του, από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, μέχρι τις οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Άφησε ακόμα το αποτύπωμα του από την πανδημία, που ξεκίνησε δυο χρόνια νωρίτερα, με χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας, με τεράστιες ελλείψεις στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βαραίνει περισσότερο με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και με ελλείψεις πλέον σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων.

Άφησε το αποτύπωμα του με ρωγμές στην παιδεία, με την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα έκτροπα με την ακραία καταστολή που παρακολουθήσαμε, με την υποβάθμιση στης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων με όνειρα αποτέλεσμα της ελάχιστης βάση εισαγωγής αλλά και της πολιτικής βούλησης για συρρίκνωση των δομών. Άφησε βαρύ αποτύπωμα στον πολιτισμό, που λειτουργεί ως γραφείο συνοικεσίων συμφερόντων, μελετητικών γραφείων, “συλλεκτών”, των δήθεν εξαπατημένων πολιτικών προϊσταμένων που με κάθε ευκαιρία υποβαθμίζει τους ανθρώπους / εργάτες της τέχνης. Αλλά μη ξεχνάμε βιαστής είναι.

Άφησε επίσης αποτύπωμα βαρύ σαν ιστορία, παλιά και γνώριμη, των Πάτσηδων, της Καϊλή, της Σπυράκη, των απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων σε φίλους, γνωστούς και βοηθούς του συστήματος. Πιο βαρύ το αποτύπωμα στα θεμέλια της δημοκρατίας με τις υποκλοπές, πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, της στρατιωτικής ηγεσίας, επιχειρηματιών, και άλλων. Πρακτικές που θυμίζουν εποχές που έχουν καταγράφει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμη  Κανένα ίχνος του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom – Θρήνος για τον 29χρονο υποσμηναγό

Στην παραμελημένη μας ακριτική περιοχή, άφησε μεγαλύτερο αποτύπωμα στο δημογραφικό, στην εγκατάλειψη, στο μαρασμό. Τις πλάτες των πολιτών όμως βαραίνει περισσότερο το οικονομικό αποτύπωμα που άφησε από τις αρχές του το 2022, συνεχίζει να βαραίνει και όπως όλα
δείχνουν με το ίδιο βάρος και ακόμα περισσότερο θα συνεχίσει και το 2023. Η επιβάρυνση των νοικοκυριών, από τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια, στα βασικά είδη διατροφής αλλά και σε όλα προϊόντα, ένδυσης, υπόδησης, τεχνολογίας , κ.α. οδηγεί τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία και αδιέξοδα. Η διεύρυνση των ανισοτήτων, η ανεργία, η απώλεια εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι πλειστηριασμοί για λίγες χιλιάδες ευρώ, έχουν φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά.

Όλα τα παραπάνω που επιγραμματικά αναφέρθηκαν έχουν την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, της πολιτικής που αποφάσισε να ασκήσει με σχεδόν πρωτόγνωρη αδιαφορία και αλαζονεία για τις επιπτώσεις της, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική αλλαγή, για καλύτερες μέρες είναι περισσότερο από αναγκαία για να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια η ελληνική κοινωνία, για να ευημερήσουν οι άνθρωποι και όχι μόνο οι αριθμοί, για να αποκατασταθούν οι αδικίες, να συρρικνωθούν οι ανισότητες και να υπάρξει δικαιοσύνη παντού!

Δικαιούμαστε καλύτερη χρονιά, ποιοτικότερη ζωή και ένα μερίδιο ευτυχίας! Να το διεκδικήσουμε. Να το πετύχουμε. Καλύτερη και ευτυχέστερη Νέα Χρονιά!