Το απίστευτο ταξίδι ενός Νανόκυκνου: Από τη Σιβηρία στον Έβρο!

Λύθηκε το μυστήριο με τον «αγνώστου ταυτότητος και προελεύσεως» Νανόκυκνο που τις μέρες αυτές … κόβει εναέριες βόλτες στο Δέλτα του Έβρου. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε ο υγροβιότοπος έχει γεμίσει από διάφορα πτηνά, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 Νανόκυκνων.

Οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης,  πριν λίγες μέρες, παρατήρησαν ανάμεσά τους ένα πουλί, το οποίο έφερε πάνω του δορυφορικό πομπό. Η καταγραφή έγινε από Ούγγρους ορνιθολόγους που βρισκόταν στην περιοχή. Αρχικά, δεν γνώριζαν μέσω ποιου προγράμματος ή δράσης είχε γίνει η τοποθέτηση του συγκεκριμένου πομπού, δεν άργησαν όμως να μάθουν.

Πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό άτομο το οποίο πιάστηκε και του τοποθετήθηκε πομπός, το περασμένο καλοκαίρι, στη χερσόνησο Yamal στη μακρινή και παγωμένη Σιβηρία! Την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή τοποθετήθηκαν πομποί σε άλλους οκτώ Νανόκυκνους. Η σύλληψη και η τοποθέτηση έγινε από τον Didier Vangeluwe και το Royal Belgian Institute of Natural Sciences.

Το συγκεκριμένο πουλί ξεκίνησε το ταξίδι του προς το νότο στα τέλη Σεπτέμβρη και έφτασε στο Δέλτα Έβρου στις αρχές Νοέμβρη, διασχίζοντας μια απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων.

«Περιμένουμε πλέον την επόμενη περίοδο, να δούμε τα δεδομένα από τις μετακινήσεις και τη συμπεριφορά του πουλιού στην περιοχή μας, αλλά και το κατά πόσο θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και κάποια από τα υπόλοιπα πουλιά με τους πομπούς» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Να σημειωθεί ότι οι Νανόκυκνοι (το πιο μικρόσωμο από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης) αποτελούν απειλούμενο είδος, που κατατάσσεται στην κατηγορία «Τρωτό», ενώ την τελευταία δεκαετία καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του διαχειμάζοντος πληθυσμού στο Δέλτα που αποτελεί πλέον ένα από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης του είδους στην Ευρώπη.

Φωτο https://www.facebook.com/EvrosDelta/