Το αρνάκι, oι Porsche και τα Zastava

Πώς ανακάλυψαν οι λαϊκιστές, μετά τις υπουργικές Mercedes, τις Porsche και αξιοποίησαν ψεύτικα στοιχεία για να μας πείσουν ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»

Η Porsche είναι μία εταιρεία που χαίρει υψηλής εκτίμησης στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου θεωρείται μία μάρκα υψηλού κύρους με ακριβά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και τεχνολογίας. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ωστόσο το 2011 ως σύμβολο του νεοπλουτισμού και της λαϊκιστικής θεωρίας ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» μετά από ένα άρθρο του καθηγητή και οικονομικού συμβούλου πρωθυπουργού, Ηρακλή Πολεμαρχάκη. Ο Πολεμαρχάκης είχε υποστηρίξει, ότι η Λάρισα αποτελούσε την παγκόσμια πρωτεύουσα των Porsche Cayenne, επειδή καταλάμβανε δήθεν την πρώτη θέση σε πωλήσεις ανά κατοίκους. Το δημοσίευμα ήταν λανθασμένο, αφού όλες οι πωλήσεις της Porsche Cayenne στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν εξαιρετικά μικρά ποσοστά –ακόμη και κάτω του 1%- σε σχέση με τις συνολικές ταξινομήσεις του γερμανικού SUV στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο ο ισχυρισμός του Πολεμαρχάκη έκανε τη δουλειά του και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα αγαπημένο σύνθημα των οπαδών της άκρατης λιτότητας, προσαρμοσμένο πάντα στις συνθήκες της εποχής.

Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο, ότι η Porsche έχει γίνει καραμέλα για πολιτικούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Έτσι πληροφορηθήκαμε πριν ένα χρόνο από τον ίδιο υπουργό, ότι μία μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα θα ωφελούσε τους ελάχιστους κατόχους Porsche και όχι τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών γερασμένων οχημάτων μικρομεσαίου κυβισμού, που δεν έχουν χρήματα να τα αντικαταστήσουν με καινούργια. Να πούμε μάλιστα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Porsche Cayenne που κυκλοφορούν στη χώρα μας καίει πετρέλαιο κίνησης, που κοστίζει φθηνότερα από την αμόλυβδη βενζίνη!

Θέλει πάντως τρομερή φαντασία για να παρομοιάζεις το πασχαλινό αρνάκι από τον χασάπη με Porsche και να υποβαθμίζεις κατά συνέπεια το αντίστοιχο του σούπερ μάρκετ σε… κατιμά επιπέδου Lada και Zastava (χρησιμοποιώ ως παράδειγμα αυτές τις συμπαθείς μάρκες επειδή έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά).Τις Porsche μπορούν να τις αγοράσουν ελάχιστοι πολίτες, ο πασχαλινός οβελίας όμως θα όφειλε να είναι προσιτός ανεξαρτήτως από πού τον αγοράζουμε. Ανέκαθεν υπήρχε μία διαφορά μεταξύ των τιμών κρεοπωλείου, κεντρικής αγοράς και σούπερ μάρκετ, ποτέ όμως δεν είχαμε νιώσει μέχρι σήμερα, ότι μπαίνουμε σε αντιπροσωπεία ακριβών αυτοκινήτων και όχι σε χασάπικο.

Πηγή: ieidiseis.gr