Το Διδυμότειχο τιμά τον Εβρίτη ευεργέτη Ευγένιο Ευγενίδη

Νέα ευκαιρία για να τιμήσει τον Εβρίτη ευεργέτη Ευγένιο Ευγενίδη βρήκε η τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου. Με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, έγινε δεκτό το αίτημα για μετονομασία του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου της πόλης των κάστρων σε «ΕΠΑΛ Ευγένιος Ευγενίδης».

Το υπουργείο αποδέχθηκε το αίτημα που είχαν υποβάλει η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου και το 1ο ΕΠΑΛ. Σημειώνεται πως και άλλα σχολεία στον Έβρο έλκουν την ονομασία τους από τον Ευγένιο Ευγενίδη.

Ο Ευγένιος Ευγενίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1882 και πέθανε το 1954 στο Μοντρέ στην Ελβετία. Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή στη Κωνσταντινούπολη. Μετά το πέρας των σπουδών του, στη Κωνσταντινούπολη, άρχισε να επιδίδεται σε ναυτιλιακές εργασίες. Ο Ευγένιος Ευγενίδης στην αρχή διεύθυνε την σουηδική εταιρεία “Χομ Λάιν”, φθάνοντας κατά την τελευταία δεκαετία του βίου του να έχει αναπτύξει και να διευθύνει όλες τις σουηδικές ναυτιλιακές γραμμές στη Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πλέον και ο ίδιος πλοιοκτήτης.

Διετέλεσε επίσης γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα στην Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο του 1953 υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο δια της οποίας διέθεσε το υπ΄ αυτού υπερωκεάνειο “Ατλάντικ” στη γραμμή Πειραιά-Νέα Υόρκη που προς τιμή της Βασίλισσας μετονομάσθηκε σε “Βασίλισσα Φρειδερίκη”. Επίσης τότε εγκαινίασε νέα τακτική ναυτιλιακή γραμμή Πειραιά-Νότια Αμερική με πρώτο πλοίο το φορτηγό “Αθήναι”.
Πριν το θάνατό του ζήτησε από τον Βασιλέα Παύλο σε ποιο επιστημονικό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά για την δημιουργία ενός απόλυτα πρωτοποριακού πνευματικού ιδρύματος. Συνέπεια αυτού ήταν να έλθει σε επαφές με πολλούς σημαντικούς επιστήμονες της εποχής από τις οποίες επαφές και κατέληξε στη δημιουργία του γνωστού Ιδρύματος Ευγενίδου.

Για την αναγνώριση αυτή των υπηρεσιών του τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα.
Συμφώνως προς την διαθήκη του, συνεστήθη το «Ίδρυμα Ευγενίδου», πρωτίστως για να εκπαιδεύει νέους Έλληνες στις επιστήμες και στην τεχνολογία.

Το ίδρυμα, όπου φιλοξενείται και το Πλανητάριο των Αθηνών, έχει δαπανήσει περισσότερα από 400.000.000 δολάρια σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει διανείμει πολλά εκατομμύρια επιστημονικών και τεχνολογικών εγχειριδίων. «Ψυχή του Ιδρύματος, είναι ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.