ΔΕΥΑΑ: «Το δώρο της βροχής – νερό στην πόλη»

Την έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου ανακοίνωσε εχθές το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΑ, Γεώργιος Ουζουνίδης. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Το δώρο της βροχής – νερό στην πόλη», ξεκινά στις 27/03 και τελειώνει στις 19/04.

Μαζί με τον κ. Ουζουνίδη μίλησαν οι συνεργάτες του εγχειρήματος: ο Ιωάννης Ναϊτίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαΐστρου, η Σοφία Τσιροπούλου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων και εκπρόσωπος της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ο Αλέκος Παλαβουζόπουλος, υπεύθυνος των σχολικών προγραμμάτων της ΔΙ.ΠΕ Έβρου και εκπρόσωπος της Α΄θμιας εκπαίδευσης, καθώς και η Έφη Ανδρεάδου, Επιστημονική συνεργάτης-Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.

Εστίαση στη συλλογή και εξοικονόμηση του νερού

«Τα πρόσωπα που παρευρίσκονται εδώ θα μεταφέρουν την απαραίτητη γνώση για την ανάδειξη της σημαντικότητας του έργου της ΔΕΥΑΑ, κάτι που αποτελεί και τον κύριο στόχο του εκπαιδευτικού προγράμματος, και θα περάσουν τα μηνύματα σχετικά με το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των απαραίτητων δομών και παρεμβάσεων για τη διαχείριση του νερού, με εστίαση στη συλλογή και την καθαρότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Ουζουνίδης. Για τον ίδιο, εξάλλου, στόχος είναι μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και τις δράσεις, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την άσκηση της σχετικής πολιτικής αναφορικά με τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που εκπορεύονται από την κλιματική αλλαγή.

Ο στόχος του προγράμματος

Ο κ. Ναϊτίδης χαρακτήρισε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως ένα χώρο μάθησης και πολιτισμού: «Έχουμε ανοίξει το μουσείο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης – θεωρώ ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος, όπως και τις προηγούμενες φορές που συνεργαστήκαμε με τη ΔΕΥΑΑ, θα είναι θετικά. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε τους νέους ανθρώπους για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε.

Η κ. Τσιροπούλου, αφού εξήγησε ότι το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, σημείωσε ότι αυτό περιλαμβάνει εκπαιδευτικές τεχνικές, με τις οποίες οι μαθητές θα αναζητήσουν, θα ανακαλύψουν, θα προβληματιστούν, και στη συνέχεια, με μια ιδιαίτερη βιωματική προσέγγιση, θα μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον κύκλο του νερού.

«Όλα τα τμήματα των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση τους για τη σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού, διαμορφώνοντας έτσι στάσεις, αξίες, και ενεργούς πολίτες» υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Παλαβουζόπουλος

Τέλος, η κ. Ανδρεάδου, μίλησε για τα τεχνικά στοιχεία, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε:

  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • Παιδιά δημοτικού
  • Παιδιά γυμνασίου

Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να συμμετέχουν με τα τμήματά τους μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25510 80204, ώστε να γίνει ο συντονισμός του προγράμματος και των αστικών λεωφορείων που θα μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές.

Το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου δωρεάν.