Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ συνεχίζεται ;

Στο κεφάλαιο «Αλεξανδρούπολη» το αμερικανικό ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο και ανάμεσα στους «μνηστήρες» που ακούγονται σταθερά τον τελευταίο καιρό συγκαταλέγεται η DFC με κεφάλαια 60 δισ δολαρίων. Η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα (Development Finance Corporation), όπως λέγεται, χρηματοδοτεί, σύμφωνα με το καταστατικό της, projects στρατηγικού χαρακτήρα, όπως σε ενέργεια, υγεία, τεχνολογία, υποδομές, στα οποία και συμμετέχει από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα.

Τον Φεβρουάριο, εκπρόσωπος του DFC είχε επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ενώ την ίδια περίπου περίοδο είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στο βορειοελλαδικό λιμάνι, όπως επίσης σε εκείνα του Βόλου και της Καβάλας, καθώς και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κατά την διάρκεια συνάντησης του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη.

Διαβάστε ακόμη  Μέτρο 5.2: Το 99% των πληγέντων στον Έβρο αποκλείεται από την αποκατάσταση των στάβλων

Το ποια ιδιωτικά αμερικανικά σχήματα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από κοινού με το DFC στην διεκδίκηση της Αλεξανδρούπολης μένει να φανεί. Κάποιοι πάντως δεν θα απέκλειαν μεικτές ελληνο-αμερικανικές συνεργασίες. Εξάλλου ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη φέρεται να έχει εκφράσει ο όμιλος Κοπελούζου, στον οποίο και ανήκει η εταιρεία Gaztrade, δηλαδή το σχήμα που μαζί με άλλους μετόχους έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στα ανοικτά του βορειοελλαδίτικου λιμανιού. Έτερο όνομα που ακούγεται από ελληνικής πάντα πλευράς είναι αυτό της Goldair. Κατά καιρούς πάντως κυκλοφορούν και άλλα ονόματα, με επίσης αμερικανικό πρόσημο, όπως αυτό του επενδυτικού fund Financial Group Black Summit, του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος επίσης φέρεται να έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη.