Γράφει ο Φώτης Μαλτέζος, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Γεμάτη ήταν από φορολογικής σκοπιάς η εβδομάδα που μας πέρασε και αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρουσα είδηση της εβδομάδος ήταν η κατάθεση του πολυαναμενόμενου φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» είναι ανοιχτό σε διαβούλευση από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στις φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πιο αναλυτικά:

  • Επιχειρήσεις

Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα στα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% για τα κέρδη του 2020.

Μείωση του συντελεστή φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Επιμηκύνεται ο χρόνος για την μεταφορά φορολογικών ζημιών από 5 σε 10 έτη.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα (Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών κλπ).

  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι

Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις) :

α) Ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

β) Μείωση των συντελεστών 29%, 37% και 45% κατά μία ποσοστιαία μονάδα για ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.

γ) Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στα 8.636 ευρώ, με προσαύξησή του στα 9.000 ευρώ για 1 προστατευόμενο τέκνο και περαιτέρω προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το 2ο και τα επόμενα.

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αυτοαπασχολούμενος και φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων θα πρέπει να πραγματοποιήσει εντός του έτους 2020 δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους ίσου με το 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του διαφορετικά το υπερβάλλον εισόδημα που δεν έχει καλυφθεί με τις ανάλογες ηλεκτρονικές πληρωμές θα φορολογηθεί με 22%.

  • Φορολογία Ακινήτων
Διαβάστε ακόμη  Απίστευτη έκκληση Δήμου Σαμοθράκης: Μην πετάτε τα μαλλιά των κατσικιών στα ρέματα!

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.

Έκπτωση φόρου εισοδήματος ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων.

  • Φ.Π.Α.

Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία, για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Το έντυπο των τελών για τα έτη από το 2013 και μετά μπορεί να εκτυπωθεί από τη σχετική εφαρμογή και οι ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής τους είναι το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους (1/11 έως 31/12) και την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ LAPTOP,TABLET κ.λπ.

Νέα δικτυακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα λειτουργήσει από 1η Δεκεμβρίου 2019 και θα αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ για την αγορά κινητών τηλεφώνων, tablets, φορητών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών από επιτηδευματίες.

Με την νέα υπηρεσία αυτή οι χρήστες με ειδικούς κωδικούς πρόσβασης θα μπορούν να εγγραφούν είτε ως αγοραστές και να πραγματοποιούν συναλλαγές για τα συγκεκριμένα είδη χωρίς να καταβάλλουν ΦΠΑ στους πωλητές είτε ως πωλητές για να μπορούν να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των πελατών τους και ότι μπορούν να ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤτΕ

Με απόφαση του Διοικητή της η ΤτΕ δημιουργεί γραφείο ισολογισμών για την παροχή υπηρεσιών στατιστικής πληροφόρησης των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της υλοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης τα νομικά πρόσωπα που έχουν την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.), της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.) και της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) υποχρεούνται να υποβάλλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με τα υποδείγματα που ορίζονται.

Η υποβολή των οικονομικών στοιχείων για τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018 των υπόχρεων εταιρειών θα πρέπει να γίνει εντός του Νοεμβρίου μέσω της διαθέσιμης πλέον εφαρμογής της ΤτΕ (https://iris.bankofgreece.gr/)