Το «κρας – τεστ» των ψηφοδελτίων Επικρατείας ανεβάζει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα και το κλίμα αισιοδοξίας που απορρέει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Εμφανής είναι μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων η αίσθηση υπεροχής που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί αισιοδοξία ότι η εικόνα από τις δύο λίστες και μία απλή σύγκριση μεταξύ των προσώπων δίνει σαφώς πιο θετική αξιολόγηση στον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κρίσιμη καμπή. Και ότι ίσως αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή κέρδισε τις εντυπώσεις, να αποτελέσει ένα καλό αφετηριακό σημείο για μία δυναμική αντεπίθεση, μετά την ομοβροντία από γκάλοπ που τον εμφανίζουν να απέχει από τη ΝΔ.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος επικαλούνται επιπλέον τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά για τις εκλόγιμες θέσεις του γαλάζιου Επικρατείας, ακόμα και μέσα στη ΝΔ ή στην ευρύτερη παράταξη της κεντροδεξιάς. Το δε μούδιασμα από την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να «χωρέσει» στη λίστα προσωπικές του επιλογές με μηδενικό αποτύπωμα στην κοινωνία και πολύ μακριά από τη λεγόμενη «αριστεία», έχει δώσει αέρα αυτοπεποίθησης στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαιότητα ότι η ανατροπή των συσχετισμών, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις είναι εφικτός στόχος.

O αιφνιδιασμός Τσίπρα

Αν και οι επιλογές του κ. Τσίπρα ήταν γνωστές στο σύνολό τους σχεδόν, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αιφνιδιάσει με τη σειρά που τοποθέτησε τα πρόσωπα στις εκλόγιμες θέσεις.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Το βαρύ βιογραφικό του Όθωνα Ηλιόπουλου, αναγνωρισμένου επιστήμονα και καθηγητή στο Χάρβαρντ ήταν αυτό που έδωσε τον τόνο, καθώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να τον θέσει επικεφαλής του Επικρατείας και ότι στη δεύτερη θέση, όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή μέχρι την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης.

Ανάλογος αιφνιδιασμός επικράτησε και με την τοποθέτηση της Έλενας Ακρίτα στη δεύτερη θέση, καθώς οι πληροφορίες την έφεραν στην τέταρτη. Όμως ο κ. Τσίπρας αγνόησε τις όποιες επιφυλάξεις εκφράζονταν ακόμα και μέσα από το κόμμα του, δίνοντάς της ένας συμβολικά πιο ισχυρό ρόλο στη λίστα.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Πόπη Τσαπανίδου δεν χρειάζονταν συστάσεις και σε κάθε περίπτωση οι επιλογές τους επιβεβαιώνουν τη διάθεση του κ. Τσίπρα να ανοιχτεί στην κοινωνία και να κινηθεί πέραν των ορίων του κόμματος. Ακριβώς δηλαδή στην αντίθετη λογική με εκείνη που είχε ο κ. Μητσοτάκης για το δικό του ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στην ίδια κατεύθυνση με αυτές των τεσσάρων πρώτων και κατά τεκμήριο εκλόγιμων θέσεων ήταν και οι άλλες επιλογές που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας την αίσθηση ότι θέλησε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που του δίνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να κάνει ένα νεύμα στη νεολαία και τις δραστήριες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης και της τέχνης, να συστρατευτούν για την πολιτική αλλαγή στις 21 Μαΐου.

Πηγή: ieidiseis.gr