«Το Νοσοκομείο Ξάνθης οδεύει προς την Εντατική, οι αιρετοί απόντες»

Την απελπισία τους καταγράφουν τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ Ξάνθης αναφορικά με τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, που, όπως καταγγέλλουν, οδηγούν το νοσηλευτικό ίδρυμα «προς την Εντατική με πολυοργανική ανεπάρκεια». Παράλληλα, αναφέρονται και στην παντελή απουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, των Δημάρχων, των βουλευτών, που καλούνται να συνδράμουν και να προωθήσουν το αίτημα για προκηρύξεις θέσεων γιατρών, συνοδεία κινήτρων.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΟΚΥΞ

Κάπου κάποιος κάποτε ασθένησε. Παρουσίασε καρδιακές αρρυθμίες. Αποτάθηκε στους ειδικούς που του είπαν μην ανησυχείς, μπορείς να εργάζεσαι και με τις αρρυθμίες σου. Μετά παρουσίασε άσθμα. Οι ειδικοί του είπαν μπορείς να εργάζεσαι και με το άσθμα σου. Ύστερα παρουσίασε Σακχαρώδη Διαβήτη και Υπέρταση του συνέστησαν δίαιτα -κόψε τα γλυκά και το αλάτι -η κατάσταση σου είναι ελεγχόμενη. Μετά νόσησε από ίωση .Του είπαν πάρε ασπιρίνες, αντέχεις. Χωρίς θεραπεία για την υπέρταση, το σάκχαρο το άσθμα και την αρρυθμία η ίωση τον οδήγησε στην Εντατική.

Το Νοσοκομείο Ξάνθης οδεύει προς την Εντατική με πολυοργανική ανεπάρκεια. Η μία μετά την άλλη οι κλινικές του υποστελεχώνονται. Στο χρονίως άλυτο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού της ΜΕΘ προστέθηκε η υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος, της Παθολογικής κλινικής ,της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του Νευρολογικού. Προστέθηκε η έλλειψη γιατρού ΩΡΛ, γιατρού γαστρεντερολόγου. Οι παθολόγοι, οι αναισθησιολόγοι ,οι γιατροί της ΜΕΘ που επωμίστηκαν το κύριο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας εργάζονται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης .Το Σύστημα τους εξωθεί σε παραίτηση ενώ η 4η ΥΠΕ προτείνει λύσεις-ασπιρίνες. Το νοσοκομείο δεν μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης να λειτουργεί σαν κοβιτονοσοκομείο και να είναι μαζί και εμβολιαστικό κέντρο. Το επίπεδο περίθαλψης εκ των πραγμάτων υποβαθμίζεται .Για μήνες τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν, τα χειρουργεία μπαίνουν με το σταγονόμετρο, τα ραντεβού για απεικονιστικές εξετάσεις αργούν.

Διαβάστε ακόμη  Tο ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού για τα 100 χρόνια της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης μάγεψε το φιλοθέαμον κοινό της πόλης

Η ΕΙΝΟΚΥΞ έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Δεν είναι δικαιολογία ότι προκηρύσσονται θέσεις γιατρών και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Οι γιατροί δεν προσέρχονται σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο όσο το ιατρικό μισθολόγιο είναι καθηλωμένο και όταν δεν υπάρχουν κίνητρα. Απαιτούνται άμεσα μέτρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, επίδομα παραμεθορίου, επιδοτήσεις ενοικίου. Και γι’ αυτά πρέπει να κινητοποιηθούν οι Αρχές του Νομού. Που είναι ο Περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Νομού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς της πόλης; Απόντες. Είναι τραγικό αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να συνδράμει έμπρακτα. Το νοσοκομείο τώρα βολοδέρνει και μετά όλοι εν χορώ θα διερωτώνται : Μα γιατί φεύγουν, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο;»