Το παρασκήνιο πίσω από το “λουκέτο” της Olympus Bank

Της Βάσως Αγγελέτου

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της συνεταιριστικής τράπεζας Όλυμπος, γνωστή ως “Olympus Bank” το περασμένο Σάββατο ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” στο εγχώριο οικοσύστημα, αιφνιδιάζοντας τόσο τις υπόλοιπες τράπεζες όσο και φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πιστωτικό κλάδο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για κεφαλαιακή “τρύπα” ύψους 12 εκατ. ευρώ που η διοίκηση της Olympus Bank υπό την Άννα Αβάκοβα δεν κατόρθωσε να καλύψει εμπρόθεσμα. Αναφέρουν δε ότι, παρότι πλησίασαν την τράπεζα funds για να επενδύσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, οι προτάσεις τους αποκρούστηκαν από τους μετόχους. Εν τω μεταξύ, προβληματική εικόνα παρουσίαζε συνολικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, με δείκτη NPEs που προσέγγιζε το 90%.

Εποπτικές πηγές κάνουν λόγο για ένα χρήσιμο μάθημα για όλες τις τράπεζες της χώρας. “Δεν παίζουμε με έλλειμμα κεφαλαίου. Είναι θέμα αξιοπιστία όλου του τραπεζικού συστήματος”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι η Olympus Bank “δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό”.

Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκδώσει την απόφαση ανάκλησης της τραπεζικής άδειας μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προβλέπει η διαδικασία για τις μη συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη. 

Η κατάρρευση της συνεταιριστικής τράπεζας με ενεργητικό 96.480 ευρώ (στοιχεία 2021) και μόλις τέσσερα καταστήματα (Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Άγιος Αθανάσιος) δεν συνιστά λόγο ανησυχίας για τα δεδομένα του Ευρωσυστήματος, ωστόσο αποτελεί το πρώτο “τραπεζικό λουκέτο” μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Πρώτο μέλημα της ΤτΕ ήταν να διασφαλιστούν οι 20.000 καταθέτες της συνεταιριστικής τράπεζας και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η μετάπτωση των καταθέσεων ύψους 80-85 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Για τη μετάπτωση των καταθέσεων στην ΕΤΕ, έχουν σταλεί από την τράπεζα αναλυτικές οδηγίες στους πελάτες της Olympus Bank οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από σήμερα από το δίκτυο της ΕΤΕ.

Ως εκκαθαριστής της τράπεζας ορίστηκε η PQH στην οποία μεταφέρεται η διαφορά παθητικού και ενεργητικού και στην οποία οφείλουν πλέον οι δανειολήπτες τα δάνεια που έχουν λάβει. Σε ό,τι αφορά τους 40-45 εργαζομένους, θα απολυθούν με την προβλεπόμενη αποζημίωση. 

Διαβάστε ακόμη  Η παρωδία των απογευματινών χειρουργείων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι παρότι η Olympus Bank είναι μέλος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, πηγές της Ένωσης δηλώνουν στο Capital.gr άγνοια για την ακριβή μετοχική της σύνθεση, διατυπώνοντας επιφυλάξεις ως προς το μοντέλο λειτουργίας που προσπαθούσε να εδραιώσει τη χώρα μας η τράπεζα.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τοποθέτηση ρωσοκυπριακών κεφαλαίων στη συνεταιριστική τράπεζα, γεγονός που ενέπνεε πρόσθετες ανησυχίες στους εποπτικούς φορείς δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στα ρωσικά κεφάλαια στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι πριν λίγες εβδομάδες η συνεταιριστική τράπεζα εξασφάλισε την ιδιότητα κύριου μέλους της Mastercard, η οποία της παρείχε τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες αποδοχής και έκδοσης καρτών Mastercard, ανεξάρτητα, χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλης ελληνικής τράπεζας όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Η ιστορία της Olympus Bank και της CEO Άννας Αβάκοβα

Το 1994 ιδρύθηκε ο πιστωτικός συνεταιρισμός “Μακεδονική Πίστη” με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας. Με απόφαση της ΤτΕ, στις αρχές του 1999 ο οργανισμός μετεξελίχθηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας προκειμένου να προσφέρει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα μέλη της και στις επιχειρήσεις του Νομού.

Με τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας, στα τέλη του 2018 η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας ανακοίνωσε την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και μόλις πριν από ένα έτος -στις αρχές του 2022- μετονομάστηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος (Olympus Bank). 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή της σημερινής διευθύνουσας συμβούλου της τράπεζας, ΆνναςΑβάκοβα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ταυτίζεται με λουκέτο σε πιστωτικό ίδρυμα.

Από το 2008 και μέχρι να μεταπηδήσει στην Olympos Bank, η κ. Αβάκοβα είχε διατελέσει εσωτερική ελέγκτρια και κατόπιν διευθύντρια στο ελληνικό παράρτημα της ρωσικής τράπεζας KEDR BANK που κατόπιν μετονομάστηκε σε B&N BANK και Otkritie Financial Corporation Bank. 

Η άδεια της ρωσικής τράπεζας στη χώρα μας ανακλήθηκε το 2019 και η κ. Αβάκοβα απασχολήθηκε στον οργανισμό μέχρις την οριστική του εκκαθάριση τον Δεκέμβριο του 2020 όπου μεταπήδησε στο ΔΣ της Συνεταιριστικής Όλυμπος.

Πηγή: capital.gr