Με το στοίχημα του Πάσχα, όπως όλα δείχνουν, να έχει κερδηθεί τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται μέρα με τη μέρα η αντίστροφή μέτρηση για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού κατά του κοροναϊού έχει ξεκινήσει.

Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μέρες επεξεργάζεται ένα πλάνο επιστροφής σε μια ιδιότυπη κανονικότητα -αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες όλα θα γίνουν όπως πριν μόνο αφότου βρεθεί το εμβόλιο- και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες ημέρες, -με αποκορύφωμα την 27η Απριλίου- θα ανακοινώνει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Χθες με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή και στο πρόσωπό του, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι «δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος» λόγω του κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα νέα κρούσματα είναι μόλις επτά!

Έτσι με το πρώτο κύμα του φονικού ιού να έχει φαινομενικά «νικηθεί» άπαντες αναμένουμε την επόμενη μέρα, η οποία ωστόσο πρέπει να πραγματοποιηθεί με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως πολλές χώρες που έκαναν το λάθος να προχωρήσουν σε άρση μέτρων, χωρίς ωστόσο να προνοήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως επιστροφή στην κανονικότητα θα περιλαμβάνει τη χρήση μασκών -και μάλιστα υφασμάτινων-, στους κλειστούς χώρους. Όπως υπογράμμισε θα δίνονται και οδηγίες για τη σωστή χρήση του κάθε μέσου προστασίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έσπευσε να βάλει «φρένο» σε πρόωρους πανηγυρισμούς υπενθυμίζοντάς μας πως παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρα ότι μετά από πολλές εβδομάδες σκληρής δουλειάς και πολλών στερήσεων από το σύνολο του ελληνικού λαού, όχι απλά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αλλά… φτάνουμε στην άκρη!

Πώς θα γίνει και πού θα βασίζεται η άρση των μέτρων

«Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση να μην μιλάμε για θανάτους, αλλά για ζωές που σώζονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για την επόμενη μέρα.

Συζητώντας, δε, τη στρατηγική άρση των μέτρων, αλλά και την επιδημιολογική παρατήρηση για την επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι φαίνεται από δυο μαθηματικά μοντέλα. «Ο δείκτης R0 που βρίσκεται πολύ κάτω από το 1 και έχουμε όλα τα εργαλεία να προβλέψουμε την καμπύλη της επιδημίας στο επόμενο διάστημα. Τα μέτρα μας έδρασαν και μείωσαν 80% τη διασπορά της νόσου στη κοινότητα» είπε.

Αναφορικά με το πώς θα γίνεται η άρση των μέτρων, εξήγησε πως μετά από την άρση κάθε μέτρου η «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ενώ και ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις».

Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή…»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

«Μάιο και Ιούνιο η άρση των μέτρων»
Τη σταδιακή άρση των μέτρων επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγώντας ότι, «τον Μάιο και τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «βδομάδα, βδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», ενώ υπογράμμισε ότι θα δοθεί «πολύ βάρος στον τουρισμό» και ταυτόχρονα θα είναι αρκετά προσεκτική η προσαρμογή των ευάλωτων και των ηλικιωμένων.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων
Στις συσκέψεις που γίνονται καθημερνά με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση και αφορούν τη σταδιακή άρση των μέτρων, φαίνεται το σχέδιο που υπάρχει ήδη στο τραπέζι να προχωράει κανονικά.

Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής μέχρι 80 – 90 τ.μ. στις 4 Μαΐου, ενώ ακολουθούν και θα ανοίξουν σταδιακά, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τα καφέ, εστιατόρια, μπαρ με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα καθίσματα.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες κανονικά, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.