Το Τέμενος Βαγιαζήτ «πληγή» στον τουρισμό και το εμπόριο του Διδυμοτείχου

Από 20 έως και 45% έχει μειωθεί ο τζίρος των καταστημάτων στο κέντρο του Διδυμοτείχου, εξαιτίας του κατεστραμμένου από την πυρκαγιά και εδώ και 1,5 χρόνο μη αποκατεστημένου Τεμένους Βαγιαζήτ. Πτώση παρατηρείται και στην τουριστική κίνηση, αφού «το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης», όπως το είχε χαρακτηρίσει η Υπουργός Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, δεν αποτελεί, πλέον, ατραξιόν για τους επισκέπτες…

Όπως αναφέρει ακόμα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μιλώντας στο ethnos, μπορεί το τέμενος Βαγιαζήτ να μην αποτελούσε ποτέ την κύρια αιτία, ώστε Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες να επισκεφθούν την περιοχή, ωστόσο έμπαιναν στην πόλη, για να το θαυμάσουν. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο, έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των επισκεπτών της πόλης. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στο τζίρο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης. Κατά τον κ. Χατζηγιάννογλου, όπως του ανέφεραν οι επιχειρηματίες, εδώ και 1,5 χρόνο οι τζίροι τους έχουν μειωθεί από 20% έως και 45%.

Κανένας προγραμματισμός για τις εργασίες αποκατάστασης

Σύμφωνα με το κ. Χατζηγιάννογλου, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, διότι, όπως τον έχουν ενημερώσει οι αρχαιολόγοι, θέλουν να τοποθετήσουν στην εμβαδόν περίπου ενός στρέμματος στέγη του τεμένους ξυλεία ίδιου μεγέθους και από τους ίδιους τύπους δέντρων που είχε κατασκευαστεί, διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε ακόμη  Έντεκα μέρες δωρεάν διακοπές στον Έβρο μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής

«Η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο σήμερα, είναι πολύ άσχημη. Το τέμενος είναι μαυρισμένο, δεν έχει στέγη, υπάρχουν παντού λαμαρίνες και η εικόνα της περιοχής είναι αμαυρισμένη. Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με χρόνους που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αλλά δεν μπορούμε και να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι ότι το συγκεκριμένο μνημείο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη και για όλους τους κατοίκους της» σημειώνει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι οι αρχαιολόγοι δεν τον έχουν ενημερώσει, για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους. «Αλλά και να μου έδιναν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα ήταν δύσκολο αυτό να ακολουθηθεί. Για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου θα επιδιώξω ραντεβού το Νοέμβριο με την κυρία Μενδώνη στην Αθήνα, ώστε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πρέπει να βρω έναν τρόπο ώστε να τους δείξω ότι το τέμενος αποτελεί μεγάλης σημασίας μνημείο για όλους μας» λέει ο κ. Χατζηγιάννογλου.