Συγκλονισμένος και αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην περιοχή μας, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μετά την ενημέρωση που έλαβαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και οι πολίτες, το απόγευμα της Τετάρτης, από τους επιστήμονες Μάνο Κουτράκη του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας και Νίκο Σκουλικίδη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Το ημερολόγιο έγραφε 12 Φεβρουαρίου 2025.
Τι κι αν τα πρώτα δημοσιεύματα για το πλωτό αιολικό πάρκο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης εμφανίστηκαν από το φθινόπωρο του 2023;
Τι κι αν ακολούθησαν δηλώσεις επί δηλώσεων ότι το έργο θα γίνει και μάλιστα με fast track διαδικασίες;
Τι κι αν το δημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης έχει ενημερωθεί και ταχθεί κατά της επένδυσης από τον περασμένο Αύγουστο; Τι κι αν ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής έχει εκφράσει την αντίθεσή του;
Τι κι αν πολίτες και παρατάξεις ζητούσαν επίμονα εδώ και μήνες ενημέρωση για το έργο; Ζαμπούκης και πρόεδρος του ΔΣ Γκουγκουλάκης έκαναν πως δεν άκουγαν.
Τελικώς, οι πιέσεις και η δυσαρέσκεια έπιασαν τόπο, η δημοτική αρχή «σύρθηκε» σε αυτή την ενημερωτική συνεδρίαση, όπου οι επιστήμονες ενημέρωσαν με απλό και κατανοητό τρόπο για όλες τις παραμέτρους του έργου.
Το κοινό συμπέρασμα όσων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση ήταν πως το αιολικό πάρκο αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και τη γενικότερη οικονομία της περιοχής.
Τα τερτίπια του ΥΠΕΝ με τον χαρακτηρισμό του πάρκου της Αλεξανδρούπολης ως «πιλοτικό» και την περιοχή ως πρώτης προτεραιότητας για ανάπτυξη τέτοιων έργων, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες, από τις οποίες σίγουρα θα προέκυπτε ότι η επένδυση είναι απαγορευτική για το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
Δεν είναι μόνο ότι το θαλάσσιο πάρκο με τις δεκάδες ανεμογεννήτριες ύψους κοντά στα 300 μέτρα η καθεμία, έχει χωροθετηθεί μέσα σε περιοχή Natura, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του σημαντικότερου αλιευτικού πεδίου του θρακικού πελάγους από το οποίο τρώει ψάρια όλη η Ελλάδα, αλλά και ότι το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός των εθνικών χωρικών μας υδάτων.
Όλα αυτά, είναι λεπτομέρειες για την ελληνική κυβέρνηση και τους “έντιμους φίλους” της. Μετά την πλήρη απουσία αντίδρασης για το έργο του FSRU, το οποίο, παρεμπιπτόντως είναι εκτός λειτουργίας από τις 28/1 για «τεχνικούς λόγους», άνοιξε η όρεξη πολλών για να μετατρέψουν την Αλεξανδρούπολη σε χαβούζα. Εδώ κανείς δεν τραγουδά, όπως λέει και το άσμα, κι όπου λέει “τραγουδά”, βάλτε “αντιδρά” και είστε μέσα. Ή όταν αποφασίσει να αντιδράσει, μπορεί και να είναι πολύ αργά.
Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να λάβει αρνητική απόφαση και επίσημα και να καθορίσει τα επόμενα βήματά του.