Το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε ως έκθεμα της εβδομάδας ένα αγγείο από το δυτικό τμήμα του νεολιθικού οικισμού της Μάκρης

Το Υπουργείο Πολιτισμού, επέλεξε ως έκθεμα της εβδομάδας, ένα ανθρωπόμορφο σφαιρικό αγγείο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο χρονολογείται στο 2ο μισό 6ης χιλιετίας π.Χ.

Το αγγείο εντοπίστηκε σε ρηχό λάκκο, στο δυτικό τμήμα του νεολιθικού οικισμού της Μάκρης. Το στόμιό του ήταν προστατευμένο από μια βάση αγγείου, που πιθανότατα χρησίμευε ως κάλυμμα ή πώμα. Στο εσωτερικό του αγγείου, εντοπίστηκαν σπόροι μονόκοκκου σιταριού και κουκούτσια από καρπούς σταφυλιού.

Διαβάστε ακόμη  Θίχτηκε ο Ηλίας Δαστερίδης από την αγωνία μίας εκπαιδευτικού

Το παρόν αγγείο, αποτελεί ένα ενδεικτικό δείγμα της νεολιθικής αγγειοπλαστικής παράδοσης των Νοτίων Βαλκανίων, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, σε συνάρτηση με το μέγεθος του, την κατάσταση στην οποία εντοπίστηκε διατηρημένο και φυσικά την τεχνοτροπία του. Στην κύρια όψη του αγγείου, η οποία είναι περίτεχνα διακοσμημένη, απεικονίζεται κυοφορούσα μορφή, η οποία υποβαστάζει την κοιλιά της.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι προσβάσιμο για το κοινό μόλις από τον περασμένο Ιούνιο και να γνωρίσετε από κοντά, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Έβρου.

Το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης είναι το ακόλουθο:

Καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή από τις 08:30 έως τις 15:30, εκτός της Τρίτης

και το Σάββατο από την 13.00 εώς και τις 20.00

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο, μπορείτε να αντλήσετε καλώντας στο τηλέφωνο: 25510 – 26103 μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου κάνοντας κλικ εδώ