Τον LNG Αλεξανδρούπολης “ευλόγησε” ο Ομπάμα

Το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στον LNG Αλεξανδρούπολης οι Αμερικάνοι φάνηκε από τα λεγόμενα του Ομπάμα προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα. Ο Ομπάμα εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του και τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, για το σημαντικό έργο του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα μετά τη συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας:

«Συνομιλήσαμε για τα σημαντικά έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Και για τις προοπτικές, επίσης, που έχει η διάνοιξη νέων διαδρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη σημασία και για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».

Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα είχε σύμφωνα με αναλυτές η καθόλου τυχαία  παρουσία στην ομάδα, που συνόδευσε τον Πλανητάρχη, της βοηθoύ υπουργού εξωτερικών (αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα) Victoria Nuland. Η κυρία Nuland είχε επισκεφθεί και παλιότερα τη χώρα μας .

Στο συγκεκριμένο έργο, του πλωτού τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, που αναπτύσσει η Gastrade, θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Αμερικανική εταιρεία, Cheniere Energy.

Διαβάστε ακόμη  Τρία μετάλλια για τους αθλητές της Εθνικής μας ομάδας MMA

 

Η έναρξη λειτουργίας του πλωτού τερματικού σταθμού τοποθετείται στο τέλος τους 2019 σε συχγρονισμό με το χρονοδιάγραμμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς τα δύο αυτά έργα είναι άμεσα συναρτώμενα και συμπληρωματικά.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 6.9.1 – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει ενταχθεί και στα 27 έργα που υποστηρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. Νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η πλωτή μονάδα του θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα έως 6,1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η πΓΔΜ, η Ουγγαρία αλλά και η Ουκρανία.