Τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης σε μαθήτριες στο Γυμνάσιο της Ξάνθης

Start of the Panhellenic examinations in the 1st vocational senior high school of Kaisariani city, in Athens, June 6, 2019. / Έναρξη πανελλήνιων εξετάσεων στο 1ο επαγγελματικό λύκειο Καισαριανής, στην Αθήνα, 6 Ιουνίου, 2019.

Ολοένα και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών από συμμαθητές τους σε σχολείο της Ξάνθης, βάζοντας φρένο στα περί μεμονωμένου περιστατικού. Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο xanthi2.gr ,στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου της Ξάνθης, όπου την περασμένη εβδομάδα καταγγέλθηκε ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος μαθήτριας, αποκαλύφθηκε ότι τελικά οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου που κατήγγειλαν περιστατικά προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι τουλάχιστον οκτώ.

Οι γονείς των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αντιμετώπιση της διευθύντριας του σχολείου η οποία αποπειράθηκε όχι μόνο να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος αλλά έφτασε στο σημείο ακόμη και να κατηγορήσει ένα από τα θύματα ότι «ήταν ντυμένη προκλητικά». Θυμίζουμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου προχώρησαν σε αποχή πριν μερικές μέρες για την απαθή στάση που τήρησε η διεύθυνση του σχολείου.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη μια μαθήτρια έπεσε θύμα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας από συμμαθητή της, ο οποίος την είχε κλείσει μέσα στην τάξη. Η μαθήτρια έβαλε τα κλάματα και μια συμμαθήτριά της κατάφερε να ανοίξει την πόρτα ώστε να βγει έξω. Αν και το γεγονός καταγγέλθηκε άμεσα στη διεύθυνση του σχολείου, δεν έγινε τίποτα, αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν οι μαθητές, η απάντηση που πήραν ήταν ότι το θύμα είναι συνυπεύθυνο «επειδή ήταν ντυμένη προκλητικά». Παρόμοια επιχειρηματολογία φέρεται να αναπτύχθηκε και στον σύλλογο διδασκόντων, όπου έγινε γνωστό ότι ο μαθητής τιμωρείται με το «μίνιμουμ» της ημερήσιας αποβολής. Σημειώνεται, πως διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και δεύτερου μαθητή. Μάλιστα, σε επικοινωνία με το σχολείο, δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση αλλά επιχειρείται αν υποβαθμιστεί το περιστατικό και σημειώνεται πως η αντίδραση των μαθητών και ο θόρυβος δεν είναι αντίστοιχος με τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Μίλα

Η πρώτη καταγγελία γνωστοποιήθηκε έπειτα από αποχή που έκαναν οι μαθητές, αντιδρώντας στην απάθεια που έδειξε η διεύθυνση του σχολείου. Κι αυτό σημαίνει παιδεία. Να μιλάς, να αντιδράς, να μην κουκουλώνεις αισχρά φαινόμενα. Να καταδεικνύεις τα κακώς κείμενα και να σπας τη σιωπή. Κι αυτό σίγουρα είναι σημαντικό βήμα προόδου. Να μιλάς μέχρι να αυτονόητα να γίνουν αυτονόητα. Μέχρι καμία βίαιη συμπεριφορά να μην είναι ανεκτή. Μέχρι να σταματήσει κάθε παραφωνία «γιατί φορούσε κοντή φούστα» ή «γιατί μίλησε τώρα». Δε φταίει το μήκος της φούστας. Δε φταίει το θύμα που «προκάλεσε». Δε φταίει ποτέ το θύμα. Φταίει ο θύτης. Φταίνε οι νοσηρές, σκοταδιστικές αντιλήψεις.

«Και ενώ περιμένουμε κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να παραδεχτούν ότι κάτι πήγε στραβά, κάτι δεν εκτίμησαν σωστά στην ώρα του και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους, έχουμε το αντίθετο ακριβώς: πιέσεις στους μαθητές για να μην το συνεχίσουν, επιστολές στους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να σχολιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, συστηματικές επιθέσεις στους δημοσιογράφους που ανέδειξαν την πρωτοβουλία των μαθητών, διάψευση και υποβάθμιση των περιστατικών και πολλά άλλα. Δυσάρεστη έκπληξη η δήλωση της Προέδρου της ΕΛΜΕ Ξάνθης στο ίδιο μήκος κύματος με το σχολείο, καλύτερα θα ήταν να είχε σωπάσει.» σχολιάζει ο δημοσιογράφος του xanthi2, Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Thepressproject.gr