Οι πυρκαγιές βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισήγησης του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται ενοχλημένος από τον τρόπο που ασκείται κριτική για τις πυρκαγιές. Στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων “σε όλους όσοι επέλεξαν την περίοδο αυτή ώστε να κάνουν αντιπολίτευση”, χαρακτηρίζοντάς τους “πυροσβέστες της ξαπλώστρας”.

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στη φωτιά της Δαδιάς, λέγοντας πως «είναι άλλου τύπου οι δασικές πυρκαγιές σε απάτητους δρυμούς, όπως αυτός της Δαδιάς. Είναι διαφορετικές οι επαναλαμβανόμενες φωτιές σε κτηνοτροφικές ζώνες, όπως στο Ρέθυμνο ή στην Ηλεία. Και άλλα χαρακτηριστικά έχουν οι πυρκαγιές σε περιαστικές περιοχές, όπως η Πεντέλη ή το Σχιστό». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους πυροσβέστες στη Δαδιά που έμειναν επί μέρες άυπνοι. «… Επίτρεψέ μου, αγαπητέ Υπουργέ, και ένα προσωπικό σχόλιο, μια αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας», οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί.

Διαβάστε ακόμη  Τισιφόνη: Η επιστροφή από τον λήθαργο!

Υπάρχουν σήμερα πολλοί πυροσβέστες που στις δύσκολες φωτιές, ειδικά στη Δαδιά, δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα. Λίγος περισσότερος σεβασμός, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες».

Μάλλον δεν θα χρειαζόταν να μείνουν άυπνοι οι πυροσβέστες εάν είχαν εισακουστεί τα αιτήματά τους για προσλήψεις (στα οποία η κυβέρνηση είχε απαντήσει με αστυνομική καταστολή) κι υπήρχε αρκετό προσωπικό για να τους «αλλάζει»…